Градина » Защитете цветята от измръзвания

 Защитете цветята от измръзвания

Температури под и около нулата се очакват през следващите дни. Младите филизи, пъпки, корени на вече развиващите се в контейнери растения и изнесени навън, може силно да пострадат от измръзване. Мразът и повишената влажност на почвата са фаталната комбинация.

Симптомите

Младите листа, пъпки и коренчета са най-чувствителните. Водата, която се съдържа в клетките им замръзва и ги поврежда. Засегнатите нежни части на тези растения омекват, увисват, стават сламено бели. Краищата на по-старите листа първо почерняват, а по-късно покафеняват и изсъхват. При по-продължителни застудявания може да загинат цели растения, даже и по-старите. Дори вечнозелените видове може да пострадат, ако почвата е била влажна и техните млади коренчета замръзнат и не могат да смучат вода.

Практични съвети:

• Изрежете почернелите и изсъхнали части от стеблата и пъпките за да стимулирате нов растеж през пролетта.
• Когато се затопли по-трайно, подхранете растенията за да подпомогнете развитието.
• Загиналите млади растения изкопайте и изхвърлете, защото те са предпоставка за развитие на гнилости процеси, което би застрашило здравите.
• За да предпазите цветята си от ранно пролетните измръзвания следете редовно прогнозите.
• Покривайте повърхността на почвата в саксиите или сандъчетата със слама, дори с вестници или ако е възможно ги прибирайте вечер.
• Поставяйте ги под навес, до стена на завет.
• Не засаждайте рано на пролет разсадите в градината на по-ниски места, където има повече почвена влага и се задържа по-студения въздух.
• Мулчирайте многогодишните растения в градината с кори, стърготини, слама за да запазите корените от измръзване.
• Чувствителните тревисти видове засаждайте на открито по-късно, когато вече няма опастности от слани.
• Много важно условия е почвата да не е глинеста, а по-лека и пропусклива, да не задържа излишната влага.
• Започнете подхранването с азот по-късно,защото младата, бързо развиваща се тъкан е най-чувствителна към замръзване.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

От какво зависи вкусът на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Направете поддържаща конструкция за лозето

Създаването на телена конструкция позволява прилагането на резитби като Гюйо, Роая, двустранен кордон и други. Тя осигурява по-висок добив и по-качествено грозде при повечето винени и десертни сортове...

Предпазете лозите от бактериален рак

Това е силно вредносна болест по лозата. Проявява се като брадавици или буци с различна големина по всички органи на лозата. Те се образуват от разрастване на болната тъкан. Туморите могат да са едини...

Още не е късно да засеете шибоя

Цветето, което идва от Южна Европа и краси почти всички български градини, е шибоят. Това тревисто или полухрастовидно растение обикновено е двугодишно, с удължени или ланцетни листа и гроздовидни съц...

Начало