Градина » Хортензията се подрязва в края на март

 Хортензията се подрязва в края на март

За да отглеждате успешно хортензията, трябва да знаете, че тя се нуждае от богата на хранителни вещества почва, която задьржа много влага. Нещо повече, поради произхода си тя изисква почти блатни условия, или поне да се полива толкова често, че почвата около нея дори да позеленее. При това стремежът на растенията е към буен растеж, което пък пречи на цъфтежа. По правило първите две години хортензията не се реже. В третата година това вече е наложително. Растенията са развили няколко разклонения, понякога неправилно ориентирани. Запомнете, резитбата се провежда винаги през март - април, според метеорологическите условия през пролетта.

Как става

C овощарска ножица отстранете излишните разклонения в основата на растенията. Добре е да се оставят две, а при по-възрастните растения - три водещи клончета.
Отстранете прецъфтелите съцветия така, че да оставите клонките под тях с по две пъпки. Така ще предизвикате порастване на цъфтящи клонки.
Важно е да не отстранявате прецъфтелите цветове през есента, за да предпазите от измръзване връхните пъпки на клонките през зимата. Всяка следваща година в основата оставяйте само 2 или три основни клонки, с възрастта обаче връхните разклонения стават все повече, което е гаранция за образуване на многобройни цъфтящи разклонения.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не мокрете листата на еписцията

Едни от най-ефектните ампелни растения за вътрешна украса са еписциите.Техните мъхнати листа, проблясващи в сребристи, бронзови или медни оттенъци, са извънредно декоративни и привлекателни, а когато ...

Цинерария разкрасява сивата зима

Цинерарията или познатото още като спореж и сенецио растение е много красиво саксийно цвете, което се използва за украса на хладни и светли помещения. Тя е едно от най-разпространените растения за зим...

Срещу мъхнатия бръмбар пръскането е невъзможно

Той се храни с цветовете на много растетия предимно овощни видове – ягоди, череши, ябълки, круши, кайсии, праскови и т. н. Не прощава на зелето и другите кръстоцветни растения, може да се види как уни...

Как се прави ракия от вкиснало вино

Ако съхранявате вино и през летните месеци, може да усетите в него лека кисела жилка. Условията да започне оцетно-кисела ферментация във виното са няколко. Съхранението му в непълна бъчва създава конт...

Начало