Градина » Изберете подходящо място за розите

 Изберете подходящо място за розите

При нашите климатични условия розата не проявява капризи и редовно достига до цъфтеж. Има обаче подробности, с които трябва да се съобразявате.
Отрицателно влияние върху цъфтежа може да окаже типът на почвата. Тя трябва да е пропусклива, проветрива и богата на хранителни вещества. Запомнете, че тежките глинести почви, които лесно се вкисляват, както и тяхната противоположност -чакълестите, които изобщо не задържат влагата, отрицателно влияят върху цветообразуването. Тези почви не могат да осигуряват необходимите хранителни вещества в критичния за образуването на цвета момент.
Розата има високи изисквания към влагата. Затова през юни-юли задължително се полива. Ако пропуснете, растенията трудно ще цъфнат. Едно от най-важните условия за успешното развитие на розите е през целия сезон те да бъдат добре осветявани. Засадени на сянка, стъблата им се изтеглят на височина и остават слаби. Там се създават условия за развитие на брашнеста мана. Съчетани, тези два фактора довеждат до катастрофалния резултат.
И последният абсурден, но все пак реален отрицателен фактор, това е изключително високата въздушна влажност. Стигне ли се до това, розите не успяват дори да образуват цвят.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Маслина се хваща и от клонче

Как мога да размножа маслината си в двора? Може ли чрез резник? Кога да го взема и как да се грижа за него? - пита Тодорка Маврова. Маслината може да се размножава чрез семена или вегетативно. Се...

Сейте морковите за зимата

За да имате и през зимата на трапезата пресни моркови, трябва да ги засеете в началото на юни. Така че, ако след ранните култури се освободят площи, може да настаните там моркови. Много добри предшест...

Подгответе си разсад за цветно зеле

Цветното зеле се разделя на две разновидности - карфиол и броколи. За нашите почвено-климатични условия най-подходящо е отглеждането им като есенна култура. При добра агротехника в по-хладни райони ка...

Младото вино изисква специални грижи

Много стопани считат, че след приключването на бурната ферментация виното е готово за консумация. В младото вино обаче настъпват редица изменения, в които винарят може да се намеси сполучливо. След ...

Начало