Градина » Вкоренете си бегония рекс

 Вкоренете си бегония рекс

Бегония рекс се размножава вегетативно чрез вкореняване на всички надземни части. Най-често се оформят листни резници, наподобяващи трапец. Във всеки резник трябва да има частица от централната невратура. Те се нареждат под наклон в сандъчета с пясъчно-торфен субстрат. При температура 20-25 градуса и постоянна влажност на субстрата и въздуха, вкореняването протича за около 30 дни. Младите растения се вкореняват в саксии номер 7-8. Почвеният субстрат се прави от равни части листовка, торф и пясък. У дома можете да вкорените части и в чаша с вода. Листната петура се съкращава силно, за да намали изпаряването на вода от нея. Дръжката се потапя в съд с вода. Държи се на светло и топло място. Скоро се появяват коренчетата. Когато от върха на дръжката се покаже нов лист, младото растение се засажда в саксия номер 7-8. Грижите за бегония рекс през цялата година се състоят в редовно поливане и почистване от засъхнали листа.
Тъй като след няколко години растенията и при най-старателно гледане остаряват и погрозняват, препоръчва се своевременно да си вкоренявате и да си отглеждате нов екземпляр, с който да подмените стария.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Кога да засеем тревните семена

Тревните семена може да бъдат засети в различно време през годината и колкото и странно да изглежда, неблагоприятният момент е краткият период на зимните студове. Нищо не пречи и през лятото да се зас...

Карбонатните почви водят до желязна хлороза

Желязна хлороза се наблюдава на почви, богати на карбонати, при уплътняване на почвата, при торене с прекомерно високи норми фосфорни торове, при наличие на бикарбонати в поливните води, при обилно по...

Малки хитрости запазват лимоните

Лимоните и портокалите ще се съхранят свежи, ако ги намажете с растително масло, поставите ги в целофанов плик и ги държите в прохладно място. Можете да съхраните лимоните по следния начин: Махнете им...

Бамята е готова за бране

Няколко дни след като мине цъфтежът на бамята, може да късате малките завръзи. Достатъчно е да са с дължина 3-5 см. В тази си фаза те притежават характерната консистенция и аромата на този зеленчук. В...

Начало