Градина » Настанете грамофончето на завет

 Настанете грамофончето на завет

През април на балкона се сеят семената на ипомеята, наричана грамофонче. За нея изберете завет и слънце, защото е топлолюбиво едногодишно растение. Ипомеата е подходяща за вертикална украса. Тя е в контраст на сивите стени и грозните мазилки със своите сини, виолетови и пурпурночервени цветове, прилични на фунийки. С гъвкавата и катерлива ипомеа можем да направим цветна завеса и да изолираме шума, стига да е опряна на подходящи леки опори или тел. Нежните стъбълца се увиват, нарастват бързо и цъфтят през цялото лято.
Земята в сандъчетата е смес от градинска почва, пясък и добре угнил оборски тор. По-богатата почва и редовното поливане, особено през горещите летни дни, подържат растенията свежи и обилно цъфтящи. Ако предварително са навлажнени, семената ще покълнат за 7-8 дни. Те запазват кълняемостта си до 4 години. Зимоустойчиви са и се самозасяват.
През септември, когато времето се захлади, добре е да се приютят на топло, да доузреят семената, за да са годни за посев през следващата пролет.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Аглаонема за тъмните ъгли на стаята

Аглаонемата (Aglaonema) е род вечнозелени треви и полухрасти от семейство Змиярникови. Аглаонемата е роднина на дифенбахията и затова много прилича на нея, като се отличава само по по-тънките си листа...

Погрижете се за зеленчуците

Ранните домати в различно време през месеца според района и срока на засаждане достигат в развитието си фазата четвърто-шесто съцветие. Това е моментът, в който трябва да се отстранят върховете им. Та...

Захващайте се с арпаджика

Обикновено през втората половина на февруари – началото на март започва сеитбата на лук за арпаджик. Колкото по-късно през пролетта се направи това, толкова по-малки са добивите. Със затоплянето на в...

Как да различим мана от оидиум

Маната и оидиума са гъбни болести, които нападат всички зелени части на лозата. Борбата за тях се води през целия вегетационен период - от началото на развитието до началото на узряване на гроздето. А...

Начало