Градина » Топлинна обработка спасява овошките от вируси

 Топлинна обработка спасява овошките от вируси

Повредите по овощните растения от бактериални, вирусни и фитоплазмени болести при новозасадените овошки или в градините могат да провалят до 70-90 % реколтата. Докато срещу бактериалните заболявания професионалистите и любителите-овощари предприемат превантивните мерки, то съвсем малко са тези, които са наясно с признаците на вирусните и фитоплазмените заболявания. При растителните видове са установени около 300 вирусни болести, от които около 100 нападат овощните.
В зависимост от определените атмосферни условия, както и от вида на причинителя, последствията от вирусното нападение се изразяват в по-силно или по-слабо изявени специфични признаци по листата, цветовете и плодовете, а е възможно да се появят и по стъблото. Проявите на вирусните заболявания могат да се установят чрез типичните признаци за всеки вид, но овощарите и пепиниерите знаят, че вирусите съществуват в растенията и в т. нар. скрита (латентна) форма, които се проявяват при определени условия или в комбинация със смесени инфекции.

Препоръчват се две особено важни мероприятия:

• задължително унищожаване на нападнатите растения (разсад, подложки, окулирани дръвчета в питомниците и дървета в овощните насаждения);
• отглеждане и използване в разсадниците на тестиран за вируси изходен материал (семена от контролирани маточни дървета, подложки, резници, калеми, окулантни и други), съпроводено със строг фитосанитарен контрол на всички равнища от компетентни специалисти.

Нов ефективен метод

Едно от най-радикалните средства е използването на нова технология за производство на свободен от вируси и фитоплазми посадъчен материал в овощните разсадници. За целта се използва топлинна обработка за освобождаване на растенията от латентните вируси. Части от вегетационните връхчета на сортовете и подложките се обработват за различен период от време при температура между 37 и 39 градуса. Така оздравените части се размножават при специфични технологии по видове.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Основни правила за засаждане на лозички

Два са сезоните за създаване на ново лозе - есен и пролет. Повечето стопани засаждат нови лози през пролетта, особено през втората половина на март и началото на април. Ако температурите са под 0°С, и...

Жълтият лозов акар

Лозата се напада от няколко вида акари, сред които най-честия е жълтият. Има го навсякъде из страната ни, където с отглеждат лози. Понякога пораженията от него са много чувствителни. С напредването на...

Сега коледната звезда трябва да е на тъмно

Поне четири седмици трябва да държите цветето на тъмно За коледната звезда (Poinsettia pulcherrima - поанзеция) е писано много. Ние също в началото на годината ви напомнихме, че от януари до март...

Пресаждайте кокичетата на всеки 4-5 години

На три места в двора ми растат кокичета, които са образували гъсти туфи. Може ли сега, след прецъфтяването, да ги разсадя и на други места, където също искам да ги имам? Може би въпросът ми е наивен, ...

Начало