Градина » Нелекувани зарази ще ви оставят без плодове

 Нелекувани зарази ще ви оставят без плодове

В много случаи плодовете на семковите видове се съсипват при съхранението. Неинфекциозните повреди се появяват в периода на стареене и са в резултат от физиологични процеси. Плодовете започват да потъмняват и консистенцията им става сипкава, брашнеста в резултат на разграждането на протопектина. Тези симптоми се развиват бързо при прерязване на плодовете под въздействието на ниски температури - 1-2 градуса, и повишена влажност. Случва се особено в началния период на съхранение.
Инфекциозните повреди са от няколко причинителя на болести: меко гниене, сиво гниене, горчиво гниене,сърцевинно гниене и саждиви петна.

Мекото гниене

се причинява от гъби род Penicillium. Върху повърхността на плодовете около механични повреди се явяват сламеножъл-ти до бледокафяви меки, неустойчиви на натиск петна, които бързо се разрастват. Тъканите са воднисти и меки, с неприятна миризма на плесен и слаб вкус на алкохол. При влага върху повредените тъкани се развиват сиви до синьо-зелени спорообразуващи туфи.
Гъби от род Botrytis причиняват

сивото гниене

при което върху плодовете се развиват кафяви петна. Те постепенно обхващат цялата повър хност. Плодът запазва формата си, но нападнатият е твърд и върху него се образува бял налеп с тъмни склероции.

Горчивото гниене

се причинява от гъба. Появява се в две форми - външна и вътрешна. Външната се явява при повреди по повърхността на плода, наблюдава се тъмно-кафяв пръстен с белезникава плесен, прошарена с розови купчинки. При вътрешната форма плодът външно е здрав, но при разрез се вижда кафяво загниване на семенната кутийка, усеща се неприятна миризма на плесен и силно горчив вкус.

Саждивите петна

се явяват под формата на повърхностни, преливащи и неясно ограничени напетнявания върху плодовете с маслинено-зелен до кафяв цвят. Инфекцията става при наедряване на плодовете.
Гъбите от род Alternaria причиняват

сърцевинното гниене.

Наблюдава се след продължителен период на съхранение. При разрязване на плодовете в областта на семенната кутийка се вижда тъмно гниене със сив налеп.

За да нямате проблеми

• Трябва да торите балансирано и в края на вегетацията да ограничите поливането.
• Когато настъпи технологичната зрялост, берете плодовете заедно с дръжките, като внимавате да не са наранени или напетнени и да е запазен восъчният им налеп.
• Съхранявайте ги при температура 0.5-1 градуса и относителна влажност на въздуха 90-95%. Необходимо е добро проветряване.
• Периодично преглеждайте съхраняваните плодове и ако видите заразени, веднага ги отстранявайте.
• Редовно правете резитби за просветляване короните на дърветата.

Автор: Невена Христова

Представяме Ви:

Искате ли да си завъдите корейска ела?

Корейската ела е гордост за всеки двор. С невероятните си пурпурно-лилави шишарки привлича като магнит погледите на всички минувачи и изпълва стопаните със заслужено самочувствие. Растението идва от п...

Преборете се с полярността в лозето

Основна задача при резитбата на лозата е борба с полярността. Това е биологична особеност, която се изразява в стремежа на лозовото растение да развива връхните си пъпки и да изтегля по-силно и голяма...

Гаурата иска много слънце и малко вода

Все още малко са щастливците у нас, които могат да се похвалят с цъфтяща в алпинеума им гаура. Видът Gaura lindheimeri от сем. Онаграцеа е тревисто растение, от което естествени находища се срещат в ...

Как се правят лимонови дръвчета

Ако са ви харесали плодовете на някое лимоново дръвче у ваш приятел, и вие лесно може да се сдобиете със същия сорт. Не е нужно да засявате семка, че после да присаждате пъпка от дръвчето на приятеля....

Начало