Градина » Засаждайте вече петуниите

 Засаждайте вече петуниите

Петунията е сред любимите балконски цветя. Любимец е на слънцето, затова се настанява на южна тераса. Добре расте на открити слънчеви места. Едроцветните петунии са по-топлолюбиви, отколкото дребноцветните, и в мрачно време престават да цъфтят.
Почвата трябва да е глинеста или песъчлива, но петунията може да расте на всякакви достатъчно плодородни терени. Тя се отнася добре към внасянето в почвата на компост или угнил оборски тор, но не и пресен, тъй като може да предизвика гъбични заболявания у растението.
Петуниите са сухоустойчиви, въпреки че при продължително остъствие на влага се нуждаят от поливане. Понасят силна влага, но страдат от застояване на вода. Едроцветните форми са по-взискателни към топлината, влагата и условията на подхранване, отколкото дребноцветните. Подхранването е основно условие за обилен и продължителен цъфтеж, затова трябва редовно да подхранвате растението, като започнете от седмицата след засаждането да август през интервал от 7-10 дни. Обилният цъфтеж на петунията се гарантира от използването на комплексни торове, с основен превес на калия. Много добър резултат дава подхранването с органични торове, в това число и шербетуването. Редовното подхранване продължава до края на цъфтежа.
Петуниите, засадени в малки съдове: контейнери, кашпи, балконски сандъчета, особено във висящи кошници, се нуждаят от специални грижи. Почвата за тях трябва да е хранителна, състояща се от тор, торф, градинска почва, листовка и пясък. Съотношението между съставките може да бъде различно, главното е сместа да е рохка и в същото време влагоемна. Можете да добавите перлит или хидрогел. Ако почвата е кисела, добавете 10—20 г/10 л вар. Освен това почвената смес за малките съдове трябва да бъде допълнена с бавно разтварящи се комплексни минерални торове. При запълването на съдовете задължително сложете на дъното дренаж - поне 5 см.
Засаждайте разсада от петунии за едроцветните сортове на разстояние 20-25 см, а за ампелните - 25-30 см. В балконските сандъчета разстоянието между растенията може да се намали наполовина. Сурфиниите и другите висящи петунии като правило се засаждат във висящи кошници, балконски сандъчета и високи вади. За да постигнете обилен цъфтеж при тези растения, трябва често да ги поливате и опръсквате с вода, да ги подхранвате.
Най-големи вреди за тези растения може да нанесе дъжда. При силните летни валежи водата разкъсва нежните листенца, като прави цветове грозни. При продължителни валежи растенията престават да цъфтят. Затова преди дъжда кашпите и кошниците с петуниите трябва да се скрият под покрив.
Ампелните петунии могат силно да пострадат от вятъра, затова кошниците и вазите с тях трябва да се скрият на защитени места.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Белокрилката харесва кадифените листа

Белокрилката напада главно цветята с мъхести листа - хризантема, гербера, мушкато, иглика, обичка, цинерария и др., отглеждани на открито, в оранжерии и жилищни помещения. Разпространена повсеместно, ...

Колко дълбоко да обърнем градината

На каква дълбочина трябва да се обработи мястото, за да може земята да ражда богато? На този въпрос няма еднозначен отговор. Принципът е следният - за зеленчуци с плитка коренова система е достатъчно ...

Циганчето не обича ниските температури

Импациенсът или циганчето, както е популярно у нас, е едно от любимите и най-широко отглежданите цветя в Европа. Зимно време със саксии от този вид хората украсяват стаите си, a през лятото - балкони,...

Искате ли да берете едри домати?

Старите, опитни градинари отдавна практикуват два агротехнически прийома при отглеждане на високостъблени домати за получаване на по-ранни, едри и качествени плодове. Това сa премахване на колтуците и...

Начало