Две са основните системи за поддържане на почвената повърхност в ябълковите насаждения - черна угар и чимово-мулчирна система. Черната угар е система от обработки, с които почвата се поддържа през цялата година рохкава. Прилага се най-често при нашите климатични условия, тъй като запазва почвената влага, унищожават се плевелите и се подобрява аерацията на почвата. Поддържа се чрез есенна оран на 15-20 см дълбочина. При клоновите подложки и в близост до дръвчетата дълбочината трябва да бъде по-малка. При тази обработка се внасят оборският, фосфорните и калиевите торове. През вегетационния период се извършват плитки обработки на 8-10 см с култиватори, дискови брани и по-рядко с фрези. Летните обработки и срокът им зависят от заплевеляването и образуването на почвена кора след дъжд или поливка.
Черната угар е задължителна за младите насаждения и при сортовете, присадени на клонови подложки. Тя има и някои недостатъци: правят се разходи за обработки, разрушава се почвената структура, нараняват се част от корените, при по-чести валежи се затруднява влизането в градините и при наклонени терени се получава ерозия на почвата.
В малките овощни градини и при наклонени площи черната угар е трудно приложима. При тях най-често се извършват околостъблени обработки, като диаметърът им трябва да е по-голям от проекцията на короната. При наклонени терени с тези околостъблени обработки се оформят малки тераси около дръвчето.
Семената на много зеленчукови култури - моркови, зеле, магданоз, салата, дребноплодни домати са много дребни, грапави или покрити с власинки. Това създава определени трудности при сеитбата. Как наприм...
Топлолюбивият зеленчук най-добре се развива и расте при 22-28 градуса. Ако температурата е под 15°С, цветовете и завръзите окапват. При силно захлаждане се появява антоцианово оцветяване на всички зел...
Поради ограничените площи в дворовете стопаните ги използват уплътнено. След първите култури – ранни картофи, зелен грах, краставици, тиквички, листни зеленчуци и др. можете да настаните краставици ...
В случай, че се появят неприятели по зеленчуковите култури, можете да използвате следните настойки и отвари от лечебни растения: Листни въшки – отвара от полски хвощ, ревен, обелки от лук, картофи,...