Две са основните системи за поддържане на почвената повърхност в ябълковите насаждения - черна угар и чимово-мулчирна система. Черната угар е система от обработки, с които почвата се поддържа през цялата година рохкава. Прилага се най-често при нашите климатични условия, тъй като запазва почвената влага, унищожават се плевелите и се подобрява аерацията на почвата. Поддържа се чрез есенна оран на 15-20 см дълбочина. При клоновите подложки и в близост до дръвчетата дълбочината трябва да бъде по-малка. При тази обработка се внасят оборският, фосфорните и калиевите торове. През вегетационния период се извършват плитки обработки на 8-10 см с култиватори, дискови брани и по-рядко с фрези. Летните обработки и срокът им зависят от заплевеляването и образуването на почвена кора след дъжд или поливка.
Черната угар е задължителна за младите насаждения и при сортовете, присадени на клонови подложки. Тя има и някои недостатъци: правят се разходи за обработки, разрушава се почвената структура, нараняват се част от корените, при по-чести валежи се затруднява влизането в градините и при наклонени терени се получава ерозия на почвата.
В малките овощни градини и при наклонени площи черната угар е трудно приложима. При тях най-често се извършват околостъблени обработки, като диаметърът им трябва да е по-голям от проекцията на короната. При наклонени терени с тези околостъблени обработки се оформят малки тераси около дръвчето.
Ако по цялата площ картофите са поразени от мана, седмица преди изваждането им трябва да се обработят с разтвор от син камък (20 г на 10 л вода). След това стъблата се отрязват, изнасят се извън гради...
Софората (Sophora japonica) представлява дърво високо до 25 м. То има гъста, широко кълбовидна корона, съставена от многобройни разклонения. Стъблото на старите дървета е покрито с тъмносива, дълбо...
Клонките остават най-здраво прикрепени към ствола и неговия продължител, когато излизат под ъгъл 45 градуса. Ако е по-малък, в мястото на свързването, където се е образувал ъгълът, не се образува дост...
Морското зеле (Crambe maritima) се отглежда за получаването на млади избелени (етиолирани) листа и филизи. В градинарството то е разпространено в Западна Европа, особено в Англия. Като крайморско раст...