Екзотичното растение ще внесе разнообразие в градината ви. Субтропично растение, над 100 години. Нарът е силно разклонен храст или дърво, което стига височина от 1,5 до 5 м, обича богати на органични вещества пясъчно-глинести почви, с лека водопропускливост.
Младите растения изискват торене с азот, фосфор и калии. Безболезнено понася временни застудявания до минус 15 градуса, но загива при минус 20 градуса. Обича влагата, издържа на слаби валежи, но не понася почвени засушавания В райони с непостоянни валежи трябва да се полива 2-3 до 12 пъти в сезон. Засажда се през октомври, ноември или в ранна пролет. Цъфти в продължение на 50-75 дни, от средата на май до есента.
Засаден от вкоренено клонче, нарът плододава след третата-четвъртата година и ражда 25-30 г.
Плодовете зреят в продължение на 120-160 дни. Стават по-вкусни, ако се държат повече време на дървото. Берат се през втората половина на октомври. Те са кръгли, сплескани откъм дръжката. Обвити са със средно дебела кора, зелено-жълта, с червена окраска. Вътрешността им е с множество сочни розово-червени плодчета. За запазване се избират здрави плодове. Разстилат се на слама, на проветриво място, при 1-2 градуса и 80-85% влажност. Освен пресни прекрасни са и преработени като освежаващи сиропи. От нар се правят и чудесни слабоалкохолни напитки, използва се и като подправка за сладкиши. От кората се получава боя за оцветяване на памучни, копринени и ленени тъкани. Препоръчва се против панделковидна тения и глисти.
Нарът се размножава със семена, коренови издънки, чрез присаждане и вкоренени резници. У нас се практикува размножаване с коренови издънки.
При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...
Дойде ли пролетта, в желанието да отгледат повече различни растения, мнозина използват площта под овошките. Най-често се изхожда от нуждите на домакинството и се прибягва към засаждане на зеленчуци. Д...
Качествено грозде се получава, когато десертните сортове не са претоварени с плод. Тогава зърната са едри, вкусни, а гроздовете красиви. Обикновено прореждането се извършва на два пъти. Първото е заед...
Лисичината (Corydalis), известна у нас като петльови гащи, е род, който наброява около 320 растения, разпространени в умерения пояс на северното полукълбо. Това са декоративни растения, които не се ну...