Градина » Правила за подхранване на ябълките

 Правила за подхранване на ябълките

Нуждите на овощните растения от хранителни вещества са различни не само за отделните видове и сортове, но и в зависимост от възрастта, гъстотата на засаждане, начина на поддържане на почвената повърхност, резитбата, величината на добива и др. Въведени са слаборастящи подложки за повечето от дървесните овощни видове, които се засаждат на значително по-голямата гъстота. Тези овощни градини изискват и по-интензивно торене.
Ябълката е особено чувствителна на недостиг на фосфор и калий. За да има през пролетта по-силен и продължителен растеж, тя трябва да се обезпечи с хранителни вещества през предходната година. При торенето трябва да се съобразим с особеностите на усвояване на хранителните вещества. С всъпване в активно плододаване потребностите от тях се увеличават като най- големи са изискванията към хранителния режим на застаряващите дървета.
Най-подходящият срок за внасяне на фосфорните и калиеви торове е периодът на покой. Това е времето след прибиране на реколтата- от октомври до началото на февруари. Торовете трябва да се внесат на дълбочина не по-малка от 35 см. Внасянето им на повърхността почти няма ефект.
При плододаващите дървета се препоръчва на 3- 4 години внасянето на сумарната норма на декар- 30- 35 кг като троен суперфосфат и 40- 45 кг калиев тор.
Органичните торове заслужават особено внимание при торенето на овощните дървета. Отличен ефект се получава, ако на 3-4 години се внасят по 3-4 тона добре угнил оборски тор на декар.
Органичните, фосфорните и калиевите торове са внасят преди дълбоката оран, за да може да се заорат на подходяща дълбочина.
Прието е азотната норма - 7- 9 кг като азот (20- 30 кг като амониева селитра) да се внася на две или три дози. Първата доза представлява половината от нормата и се внася през февруари- март. Останалата част може да се даде като едно или две подхранвания- първото през май, а второто през юли.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Колко дълго живеят овошките

При всяко живо същество, включително и при човека, продължителността на живота е свързана преди всичко с биологическите особености на вида. Невинаги обаче животът продължава според наследствените зало...

Зимните ветрове са най-опасни за къпините

Някои видове къпини са по-чувствителни към студ от малините. Това важи предимно за сортовете със стелещи се издънки. Те понасят температури от минус 20 до минус 25°С, без да претърпят някакви особени ...

Опасни болести вилнеят в оранжериите

Зима е. Производството на зеленчуци е в полиетиленови и стъклени оранжерии. Отглеждат се салати, марули, краставици, домати. Тук ще ви разкажем от какви болести се нападат най-често салатите през този...

Пазете доматите от синята китка

Синята китка е много упорит коренов плевел. По доматите паразитират тютюневата синя китка (Оrobanche ramosa) и по рядко слънчогледовата синя китка (Оrobanche cumana). Разликата между двата вида е във ...

Начало