Градинският фасул обича мек, прохладен и влажен климат. Не понася сухи, силни ветрове и големи горещини. Въздушната суша предизвиква окапване на цветовете и малките завръзи. Обича светлината, но и при засенчване се развива добре за производство на зелени чушки. У нас се отглежда с поливане. Важно е навреме да окопавате и поливате. Плитко и внимателно разрохкайте почвата около растенията, когато са достигнали около 6-7 см. Те вече са толкова високи, ако сте си засели късен зелен фасул. Две седмици по- късно се прави второто окопаване, при което стръковете се загърлят. Ако поникнат повече плевели, може да се окопае още веднъж. Добре е поливането да е на по-малки порции. Не трябва да има вода, която да застоява във вадите. Излишната влага влошава развитието на кореновата система и създава условия за разпространение на болести. Веднага след всяка поливка трябва да се разрохква почвата, така влагата ще се запази по-продължително време.
За ранно полско производство на марули и главести салати, семената се засяват в полутопли парници обикновено в началото на февруари, до към 10-ти за марулята и до 15-ти за главестата салата. Засяванет...
Големият интерес към кайсиевите плодове и продуктите от тяхната преработка се дължи на високите им вкусови, хранителни, диетични и лечебни свойства. Захарите в кайсиевите плодове достигат над 10%. Кис...
Сега е време за сеитба на късното зеле. Използват се различни сортове. Кьосе 17 е с вкусни зелки, подходящи за кисело зеле, но е много чувствително на мана. Балкан е най-разпространеният у нас сорт за...
Хранителната площ на едно растение е онова пространство, от което то има нужда, за да се развива и да расте нормално. Определя се от произведението между вътрешноредовото и междуредовото разстояние. Н...