Лещата е една от най-старите традиционни храни в бита на българина. Тя е студоустойчива и може да се отгледа като предзимна култура. Като бобово растение тя обогатява почвата с азот и се явява добър предшественик на растенията. Затова можете да я засеете в лехите още сега. Лещата не е взискателна към мястото си, но не обича тежките и влажни почви. Добре вирее и расте на леките черноземни, канелените и сивите горски, които съдържат достатъчно хранителни вещества и вар. Ако се прекали с азота, лещата узрява неравномерно, затова трябва се тори умерено. Използва се около 7 кг/ дка амониева селитра, която се внася предсеитбено. Суперфосфатът 15-20 кг, и калиевият тор който може да се замести от растителна пепел -50-60 кг/дка се дават преди основната обработка на почвата.
Сложете семената сега
Лещата издържа на понижаване на температурата, семената покълват при -4- -5 градуса, особено добре се развиват някои озимени форми. Най-благоприятният срок за предзимно засяване на лещата за Южна България е началото на ноември, а за Северна България - една седмица по-рано. Ранната сеитба не се препоръчва, защото растенията не могат да издържат при много силно понижаване на температурите. Дребносеменните сортове се засяват на дълбочина 3-4 см, а по-едрите - на 5-6 см. Основната грижа през вегетацията е да се опази посевът чист от плевели. Есенните посеви обикновено са по-чисти от плевели в сравнение с посевите през пролетта.
Под името арундинария в жилищата и зимните градини се отглеждат няколко много живописни вечнозелени растения, близки родственици на бамбука. Популярното им название е стаен бамбук. Всичките произхожда...
При размножаването на лупина чрез резници новите растения запазват характерните белези на майчиното растение. Тези характеристики невинаги се запазват при размножаването чрез семена. Как става? С...
От средата на май започва засаждането на средно ранния патладжан. Кореновата система на патладжана е особено чувствителна към топлинния, водния и хранителния режим на почвата, затова се избират запазе...
В наши дни органичното земеделие печели все по-голяма популярност в целия свят. Причината се крие в чистите и здравословни продукти, които предлага. За да се прави биологично земеделие обаче са необхо...