Листният магданоз се ползва не само като подправка. От него може да си приготвите паниран магданоз, магданозени кюфтета, супа от корените и да ароматизирате с маслото от плодовете му вина, сирена и други млечни продукти. Сок от магданоз отстранява пигментни петна по кожата на лицето и ръцете.
Поставен в найлонов плик и добре увит, пресният магданоз се запазва в хладилника 5-6 дни. До 10 г на ден се консумира за повишаване на апетита, за усилване на диурезата,за подтискане образуването на газове в червата, при бъбречни колики.
Магданозът се суши на сенчесто и проветриво място. За целта се измива, подсушава се леко и се разстила на тънък пласт върху хартия. След изсушаването се стрива на прах и се запазва в сухи буркани.
Може да се съхранява и в буркан със сол. Магданозът се измива и се оставя да се отцеди. Нарязва се на ситно 1 кг и се посолява с 250 г готварска сол. Сместа се насипва в буркани и се притиска плътно, за да се покрие с отделения сок и да не остане въздух. Отгоре се налива един пръст олио.
Корените може да се съхранят във фризера, като се измиват внимателно и се бланшират за 3 минути. След това се охлаждат 3 минути в студена вода. Подсушават се. Поставят се върху плосък пластмасов съд на един слой и се оставят за 30 минути във фризера. После се нареждат в найлонови торбички като се изгонва въздуха от тях. По този начин корените ще се съхранят за 6 месеца във фризера.
Виещите се ягоди не само дават вкусни плодове в течение на няколко месеца от началото на лятото до настъпването на мразовете, но и украсява градината с каскадата си от тънки филизи, украсени едновреме...
Разбира се първо трябва да си произведете разсад. Семената се засяват през януари в саксийки с диаметър 10-12 см. Във всяка се поставят по 2-3 семена. По време на поникването температурата да е 23-26 ...
Ориентировачни срокове за сеитба на разсади и засаждане на открито на ранни зеленчуци, както и за сеитба на разсади за отглеждане на зеленчуци в оранжерии с пластмасово покритие РАННИ ЗЕЛЕНЧУЦИ, ...
Коя е причината уж хубаво в началото вино след време да се пресече? Има различни причини, които предизвикват пресичане на виното. Във всички случаи напитката е болна. Вие ще прецените защо това с...