Градина » Подхранвайте спанака внимателно

 Подхранвайте спанака внимателно

Късият вегетационен период, голямата студоустойчивост, високото съдържание на хранителни вещества в листната маса и малкият разход на труд при отглеждане правят спанака ценна зеленчукова култура.
Растението има плитко разположена и слабо развита коренова система, поради което е много взискателен към хранителния режим в почвата и нейната структура. Ето защо торенето е едно от важните мероприятия. Спанакът се чувства добре, ако на предшестващата култура е даван угнил оборски тор, той понижава киселинността на почвата, снабдява я с хранителни вещества, подобрява воднофизичните и химични й свойства. Торенето с пресен или полуугнил оборски тор трябва да се избягва, защото, докато се минерализира, растенията не могат да използват органичните вещества. Съществува опасност пресният оборски тор да изгори растенията или най-малкото да влоши вкусовите им качества.
Спанакът реагира най-силно на азот. Торенето само с фосфор и калий има по-слаб ефект. Комбинацията азот, фосфор и калий обикновено дава добър резултат.
Най-често използваните дози са 2-3 кг амониев нитрат (селитра), 1-1,6 кг троен суперфосфат и 1,2-2 кг калиев тор на 100 квадрата, фосфорният и калиевият се внасят еднократно при подготовката на почвата. Азотът може да се даде на два пъти по равно - при подготовката на почвата и като подхранване. Допълнително подхранвания не се препоръчват, тъй като внесеното количество азот не се усвоява изцяло от растенията, а и възможността за повишаване на нитратното съдържание в продукцията нараства.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Листните въшки разнасят зарази

Листните въшки са преносители на опасни вирусни болести, това налага рано да се откриват и срещу тях да се води своевременна борба. Но за да ги открием навреме, трябва да ги познаваме. Луковата лист...

Българската виагра

Растението е познато с няколко имена, наричат го пирински, мурсалски, македонски чай, някъде - и миризлив бурен. Расте на сухи, варовити и каменисти места. Естествени находища има над 2000 м надморска...

Пивко вино от малко грозде

Как да си направя вино от малкото грозде от асмата? – пита Г. Мирчева Най-важните условия в направата на виното са захарното съдържание на гроздето и хигиената. Не очаквайте да получите вино за п...

Колтуците се махат, докато са малки

Със сигурност сте забелязали, че след като доматите се вкоренят, по централното стъбло и разклоненията в пазвите на листата израстват странични леторасти (колтуци). Те също се хранят и това не влияе...

Начало