 
            Алената геснерия (Gesneria cardinalis) представлява клубеново тревисто растение, чиято родина са Антилските острови. Височината й може да достигне до 30 см. Листата й са с дължина 12-18 см, овални или сърцевидни, леко назъбени и гофрирани, мъхести.
Цъфти през пролетта с върхови съцветия, които са образувани от червено-оранжеви тръбовидни цветове, покрити с червени влакънца в основата на чашката. 
Геснерията обича ярката разсеяна светлина, като по обедно време трябва да засенчвате растението. Така то ще живее поне няколко седмици под покрива ви. За да угодите на капризите на геснерията, трябва да я подхранвате на всеки 10 дни през периода на цъфтеж с течни торове за стайни видове. Поддържайте влажността на въздуха не по-малко от 70%. Това може да се постигне, само ако отглеждате растението в терариум или в стъклена бутилка. 
Водата, с която ще поливате цветето, не трябва да съдържа вар. Не опръсквайте листата, а поставете съда, в който расте геснерията на слой от влажен пясък. Ако прекалите с водата, то можете да очаквате загниване на стеблата, затова внимавайте. Поливайте, когато почвата спре да се лепи по пръстите ви при натиск. След като прецъфтят цветовете на растението, поливайте веднъж в седмицата. 
Можете да размножите геснерията чрез резници, които получите от листата на растението или пък си купите семена. За съжаление обаче те много трудно се намират. Поставете резниците във вода и те скоро ще пуснат корени. 
 
              Засадените в най-благоприятен срок дръвчета се прихващат и се развиват много по-добре. Засаждането може да се извърши от края на листопада – до началото на набъбване на пъпките. За повечето райони у н...
 
              Картофеното дърво (Solanum macranthum) е топлолюбиво растение, затова дори и при малка опасност от студ, трябва да го приберете на топло място. Осигурете му място на ярко слънце, защитено от дъжда и в...
 
              Дините и пъпешите се съхраняват в закрито помещение, наредени на лавици на един или два реда с опашките нагоре, така че плодовете да не се докосват. Температурата на съхранение трябва да е не по-висок...
 
              През август гроздето започва да узрява – някои сортове по-рано, други по-късно. Началото се забелязва по това, че зърната на червените сортове започват да се прошарват, а на белите да омекват. Това е ...