През май, някъде по-рано, някъде по-късно, плодовете на ягодите, отглеждания по традиционния начин на открито, започват да зреят. Подготовката за този момент трябва да започне отрано. Първата грижа след презимуването още в ранна пролет е да се окопаят. С това окопаване може и да се подхранят с малко (около 10 г на кв. метър) амониева селитра. Ако това не е направено, по-добре е да не се преви в седмиците преди беритбата. По-важното е почвата редовно да се разрохква и поддържа чиста от плевели. Имайте предвид, че ягодата разполага плитко корените си – на 5-6 см близо до растението и на 12-13 по-далече от него. Това определя и дълбочината на обработката. Много е важно окопаването след дъжд или поливка с цел да се разруши образувалата се почвена кора.
Ягодата е влаголюбиво растение. Ако валежите през пролетта не са обилни, допълнителното поливане се отразява много добре на наедряването на подовете. Особено голямо значене имат поливките по време на беритбата. Благодарение на тях наедряват и последните плодове.
Никак не е за подценяване застилането на слама под плодовете с цел да се избегне замърсяването им с почва. Това се прави, когато завръзите започнат да наедряват и стъбълцата, на които са разположени, да се навеждат. Пред застилането почвата се разрохква. Сламата трябва да е чиста, да няма осили и да не съдържа плевелни семена. Най-подходяща е пшеничената слама, съвременните сортове са безосилести.
Два са сезоните за създаване на ново лозе - есен и пролет. Повечето стопани засаждат нови лози през пролетта, особено през втората половина на март и началото на април. Ако температурите са под 0°С, и...
През август доматите, пиперът, и каквито и да било други зеленчуци, отглеждани в полиетиленовата оранжерия, са обрани и за мнозина грижите за нея остават някак си на заден план. Не бива да е така. Тък...
Ранният алабаш, който се засели през есента, се разсажда в края на март, след като са преминали трайните застудявания. Преди да разсадите зеленчука, трябва да го закалите. Внимавайте обаче да не го пр...
На някой пазар може и да го намерите, но може да си го отгледате в двора. Наричат го още девесил или смил. Листата и корените му се използват като подправка в супи, варива, салати. Плодовете влизат в ...