Градина » Предберитбени грижи за ягодите

 Предберитбени грижи за ягодите

През май, някъде по-рано, някъде по-късно, плодовете на ягодите, отглеждания по традиционния начин на открито, започват да зреят. Подготовката за този момент трябва да започне отрано. Първата грижа след презимуването още в ранна пролет е да се окопаят. С това окопаване може и да се подхранят с малко (около 10 г на кв. метър) амониева селитра. Ако това не е направено, по-добре е да не се преви в седмиците преди беритбата. По-важното е почвата редовно да се разрохква и поддържа чиста от плевели. Имайте предвид, че ягодата разполага плитко корените си – на 5-6 см близо до растението и на 12-13 по-далече от него. Това определя и дълбочината на обработката. Много е важно окопаването след дъжд или поливка с цел да се разруши образувалата се почвена кора.
Ягодата е влаголюбиво растение. Ако валежите през пролетта не са обилни, допълнителното поливане се отразява много добре на наедряването на подовете. Особено голямо значене имат поливките по време на беритбата. Благодарение на тях наедряват и последните плодове.
Никак не е за подценяване застилането на слама под плодовете с цел да се избегне замърсяването им с почва. Това се прави, когато завръзите започнат да наедряват и стъбълцата, на които са разположени, да се навеждат. Пред застилането почвата се разрохква. Сламата трябва да е чиста, да няма осили и да не съдържа плевелни семена. Най-подходяща е пшеничената слама, съвременните сортове са безосилести.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Бабако – що е то?

Планинското растение бабако (Carica pentagona) от сем. Папаеви расте във високите долини на Андите, разположени в съвременния Еквадор. Наричат го още бабао. През 1793 г. семената му попаднали в Нова З...

Глухарчето – плевел, билка или подправка?

Глухарчето (Tаraxacum officinale) е многогодишно растение. Листата образуват розетка, линейни или ланцетни, назъбени, на дялове. Цветовете са събрани в съцветие кошничка. Плодовете са дребни, на върха...

Защо зимнината потъмнява

Често направени по всички правила консерви, след известно време променят цвета си. И тогава възниква въпросът – стават ли за ядене и защо се получава това? Цветът на плодовете и зеленчуците се изме...

За червени чушки се подгответе още сега

Пиперът е взискателна култура. Той е топлолюбиво и светлолюбиво растение. Оптималната температура за развитието му е 25-30°С. При 0.3 до 0.5°С растенията загиват. Изисква и изобилна слънчева светлина...

Начало