Градина » Изчистете старите бъчви

 Изчистете старите бъчви

Правилно съхраняваните бъчви, използвани миналата година за направа на вино, сега могат да влезат веднага в употреба след закисване и опушване със сяра. Допуснали ли сте да се появи плесен, подготовката става по-сложна. Когато плесента е неотдавнашна, тя е сивобелезникава на цвят, не е проникнала дълбоко в дървото и се отстранява лесно – съдът се измива с помощта на четка и горещ разтвор на сода за дъски (натриев карбонат). Разтворът може да е в различно количество, според обема на съда, но трябва да е десетпроцентов, което ще рече 10 кг сода на 90 л вода или 1 кг сода на 9 л вода. На содата се разчита да неутрализира и киселините, образувани при вкисване на винени остатъци.
Старата плесен е жълтеникава, плътна, дразнеща по-неприятно обонянието и за отстраняването й са необходими повече усилия. Освен измиването със сода се прибягва и до употребата на калиев перманганат. Използва се в количество 10 г(толкова е в една опаковка, продаван в аптеките) на 100 л вместимост. Съдът се налива донякъде с вода, калиевият перманганат се разтваря в нея при интензивно разклащане, долива се догоре и така съдът престоява 3-4 дни. След това разтворът се излива и съдът се измива. Ако все още се чувства миризма на плесен, процедурата се повтаря, но с двойно по-малко калиев перманганат.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

След дъжд се използват системни препарати

Ако пак е паднал дъжд, веднага след него напръскайтe зеленчуците срещу мани, алтернария, сиво гниене със системни препарати. Те проникват в растенията и се придвижват със соковете им в низходяща и въз...

Подгответе коледничето за цъфтеж

Коледничето или още коледен кактус (Schlumbergera truncatus, синоним Zygocactus truncatus) също се подготвя за цъфтеж от октомври. Напомняме, че за разлика от други представители на семейството, колед...

Бодливото грозде дава плодове 30 години

Този овощен вид е сравнително по-нов, но е познат още на старите гърци и римляни. В България бодливото грозде е пренесено от Западна Европа и днес има около 10 сорта. Плодовете са полезни при стомашно...

Загрибете лозята

Загрибването се извършва късно през есента, обикновено след листопада с цел да се предпазят от измръзване лозите през зимата. При прилагане на системата Гюйо преди загрибването се извършва есенна рези...

Начало