Градина » Запознайте се с мангостина

 Запознайте се с мангостина

Мангостинът или мангостан (Garcinia mangostana) е много привлекателно пирамидално дърво, ръстът на което, в зависимост от условията, се колебае от 6 до 25 м. То се нуждае от влажния климат на тропическите низини, пропити с влага и от добре дренирана, богата на ограника почва. Мангостинът е много чувствителен към температурите: температурата от 5 градуса за него е почти унищожителна, въпреки че на открито слънце листата могат да получат слънчеви изгаряния.
Обикновено мангостинът се отглежда в домашните градини, тъй като не е подходящ за голямо производство, защото е свързано с много трудности, като бавен растеж на дървото, трудности, свързани с получаването на добра реколта, която може да е около 500 плода от едно дърво.
Всичко това обаче не пречи да отгледате мангостина като стайно или оранжерийно растение. Главното е да осигурите необходимите условия – топлина и влага.
Мангостинът има много красиви, едри, с дебели венчелистчета, жълто-розови цетове с червени чашелистчета.
Цветовете цъфтят през ранната пролет по два-три на края на младите филизи и старите клонки. Обикновено мангостинът цъфти един път в годината, а ако има сухо лято, то цъфтежът може да се повтори.

Със звезди отдолу

Появяването на завързите и развитието на плода може да се забележи с невъоръжено око благодарение на издадената звездообразна среда на външната му част. Количеството на „листенцата” на звездата съответства на броя на сегментите вътре в плода. До пълното узряване минават около 100 дни. Кората на неузрелият мангостин е твърда и влакнеста, но с узряването, тя става все по-мека и тъмна.
Към момента на достигане на пълната зрялост, тя става изцяло пурпурно-кафява и мека. За да отворите плода, можете да използвате остър нож, с който да нарежете дебелата кора, която малко напомня обвивката на нара, а след това разчупете плода и извадете вътрешността. Трябва да бъдете много внимателни, тъй като пурпурно-черният сок на плода може да боядиса дрехите ви.

Комбинация от няколко аромата

Плодът на мангостина не е голям, само 2-3 см в диаметър, под кожата е скрито разделено на сегменти плодово месо. В него са разположени плътно прилепнали едно към друго семена. Обикновено те са от 1 до 5, но понякога се срещат и безсеменни екземпляри.
Кремаво-бялото, сочно, ароматно и нежно плодово месо е много вкусно, в него прекрасно са балансирани количеството на захарта, плодовите киселини, витамините и минералите, тя се топи в устата, дарявайки изключителна свежест дори и в най-знойния ден. Мангостинът има удивителен вкус – всеки може да му даде свое определение: смес от ананас и кайсия, ягоди и грозде, кайсии и ябълки, не могат да се преброят.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как се подрязва лимонът?

При стайно отглеждане лимоните се настаняват в компактни и удобни за пренасяне съдове. По тази причина растенията се формират с ниски стволове. Основният летораст се почиства от страничните разклонени...

Растенията различно понасят студа

В зависимост от вида, сорта и физиологичното състояние растенията понасят различно големия студ. Някои загиват изцяло, на други - само определени части. Измръзването се дължи на образувалите се ледени...

Зелето в избата не е в безопасност

Повреди по зелето по време на съхранението могат да причинят някои болести, които пренесени със заразени глави, продължават да се развиват и да заразяват здравите. Такива са: Бяло гниене – започва ...

Погрижете се за оранжерията

Веднага след като се прибере реколтата, оранжериите задължително се почистват. Скоро ще се сеят зеленчуците за есенно-зимния период и помещенията трябва да са готови. Всички растителни остатъци от пре...

Начало