Клонките остават най-здраво прикрепени към ствола и неговия продължител, когато излизат под ъгъл 45 градуса. Ако е по-малък, в мястото на свързването, където се е образувал ъгълът, не се образува достатъчно дървесина и клонките лесно се отчупват. Освен това вертикално растящите клонки са конкурент на водача и понякога го изпреварват.
В други случаи пък клонките по естествен начин се разполагат хоризонтално. Това също не е желателно, защото притокът на хранителни вещества по тях е намален и те изостават в развитието си.
Очевидно за добра корона не са желателни нито вертикално нарастващи скелетни клонки, нито растящите хоризонтално. Когато клонките на младите дръвчета растат вертикално, резитбата на външно разположените пъпки способства за правилното им разположение в пространството. Но това не винаги помага, особено при сортовете, за които този начин на растеж е характерна особеност. В такива случаи се налагат допълнителни операции.
Вертикално растящите клонки могат да бъдат приведени в наклонено положение като се поставят разпонки. Ще ги направите от отпаднали при резитбата клонки, те ще осигурят стабилното прикрепване. Хоризонтално растящите клонки пък ще заемат подходящото положение, ако ги привържете към централното стъбло.
При тези операции не извършвайте резки движения, а с леки тласъци придвижвайте клонките към желаното място.
За нормалното развитие на корените, а от там и на цялото овощно растение, е необходимо в почвата да има достатъчно хранителни вещества, влага, въздух и топлина. Освен от почвените условия, торенето и ...
Съхранието на плодовете трябва да се извършва при ниски положителни температури /0.5-1°С/, висока относителна влажност / 90-95%/ и вентилация или проветряване, за да се препятства образуването на конд...
Вече сте прибрали саксийните цветя в дома си. За да ги запазите дори и през зимния покой красиви, трябва да знаете техните основни изисквания към светлината, топлината и влагата. Обикновено напояванет...
Тиквата е една от малкото култури, които не страдат от много вредители, но и тя не е пощадена от природата, защото болестите, които я нападат, може напълно да съсипят реколтата. Най-вредоносна е...