То представлява пълното премахване на млади леторасти, които в ранна възраст се наричат филизи. Оттам и името на тази резитбена операция. Извършва се докато филизите са крехки с пръсти. Ако вдървесинеят, ще се наложи употребата на остро ножче или ножица.
С филизенето се премахват израстващите на неподходящи места леторасти. Това често са онези, които пречат на близко разположените до леторасти, които овощарят желае да запази и да подпомогне развитието им. С тази операция задължително се премахват често израстващите в основата на възрастните дръвчета силни леторасти, известни като лакомци. Такива лакомци могат да израстват и в короната на дръвчетата, когато се възбуждат към растеж спящи пъпки след силна резитба или изрязване на цели клони. Когато нуждата налага, един или два лакомника може да бъдат запазени с цел да дадат началото на нови клони, които да запълнят празни места в короната.
Изключително важно е филизенето при младите овощни дръвчета, чии то корони са в процес на формиране. В такива случаи първата грижа е да се премахне филизът, който конкурира водача при короните с водач. Отстраняват се също и конкурентите на продължителите на скелетните клони, както и онези филизи, които растат навътре в короната или в друга нежелана посока.
С отстраняването на излишните филизи хранителните сокове се насочват към останалите и тяхното развитие протича нормално. Осигурява се и по-добро огряване във вътрешността на короната.
По плодовете на доматите, отглеждани в оранжерии и на открито, вредят няколко вида нощенки, но най-срещана и с най-голямо значение е градинската нощенка. Разпространена е повсеместно в страната, появя...
Миниатюрните рози могат да стоят на остъклената лоджия, докато температурите навън не паднат под 5 градуса. Настъпят ли обаче големите студове, трябва да пренесете растението в стаята, да го поставите...
Нарът (Punica granata) е дребно листопадно дърво или храст, ценно плодно и лечебно растение. В природата се среща в субтропиците на Мала Азия и Европа. В много страни се счита за символ на благоденств...
Слънчевата светлина спомага за доброто узряване на гроздето. С повече слънце гроздето става по-сладко, а виното от него - по-силно и по-хубаво. Изследователи от френския национален институт за агроном...