То представлява пълното премахване на млади леторасти, които в ранна възраст се наричат филизи. Оттам и името на тази резитбена операция. Извършва се докато филизите са крехки с пръсти. Ако вдървесинеят, ще се наложи употребата на остро ножче или ножица.
С филизенето се премахват израстващите на неподходящи места леторасти. Това често са онези, които пречат на близко разположените до леторасти, които овощарят желае да запази и да подпомогне развитието им. С тази операция задължително се премахват често израстващите в основата на възрастните дръвчета силни леторасти, известни като лакомци. Такива лакомци могат да израстват и в короната на дръвчетата, когато се възбуждат към растеж спящи пъпки след силна резитба или изрязване на цели клони. Когато нуждата налага, един или два лакомника може да бъдат запазени с цел да дадат началото на нови клони, които да запълнят празни места в короната.
Изключително важно е филизенето при младите овощни дръвчета, чии то корони са в процес на формиране. В такива случаи първата грижа е да се премахне филизът, който конкурира водача при короните с водач. Отстраняват се също и конкурентите на продължителите на скелетните клони, както и онези филизи, които растат навътре в короната или в друга нежелана посока.
С отстраняването на излишните филизи хранителните сокове се насочват към останалите и тяхното развитие протича нормално. Осигурява се и по-добро огряване във вътрешността на короната.
Крушите често се нападат от обикновената крушова бълха. Презимувалите насекоми излизат рано напролет при температура 2,5°С, а при 10°С снасят до 40 яйца дневно в основата на пъпките, по цветовете и по...
През януари и началото на февруари се пръска за пръв път срещу неприятелите. Не е необходимо обаче да се третират всички дървета. Зимно пръскане се прави, ако се установи, че по клоните на дърветата и...
Можем да го направим и през пролетта, но най-подходящият момент е есента и то началото й – месец септември. Това се отнася не само за божура, но и за други многогодишни видове като перуника, астилбе, ...
Баклата е отколешен зеленчук, кйто напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес на много любители, още повече, че се отличава с голяма хр...