Градина » Погрижете се за оранжерията

 Погрижете се за оранжерията

Зеленчуците, отгледани в стъклени оранжерии страдат от много болести и неприятели. Разбира се може да ограничите нападенията, но още от есента помислете за това.
* Отстранете растителните остатъци от предходната култура и обърнете почвата.
* Обеззаразете почвата, за да ограничите пораженията от вредителите. Най-често това се прави чрез химичен метод, като се използват почвени фумиганти. Трябва обаче да се знае, че химичните препарати проявяват действието си при определени температура (+ 18°С) и влажност. Може да използвате следните препарати: Базамид гранулат - внасят се 40 г/кв. м, като след разнасянето почвата се обработва на дълбочина 20 см. Препаратът унищожава причинителите на сечене по разсада, фитопатогенните бактерии и нематодите. Формалин - прилага се по-рядко, защото действието му е по-слабо. Дозата е 250 мл/кв. м и се използва срещу причинителите на сеченето.
* Обработвайте почвата около оранжерията, за да унищожите плевелите, защото са гостоприемници на много вредители.
* Редувайте правилно културите, за да ограничите заразите.
* Използвайте само здрав разсад и посадъчен материал.
* Изолирайте разсада от различните култури, като го отглеждате в различни части на оранжерията.
* Поддържайте оптимален воден режим, защото и засушаването, и преовлажняването ще ви създадат доста главоболия.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Дамското сърце е готово за форсаж

Дицентрата е необикновено изящно растение, известно в културата от началото на XIX век. Французите го наричат сърцето на Жанет, немците – цвете на сърцето, в Русия е известно като разбито сърце, а у н...

Брашнестата мана по ябълките се лекува и с ножица

Брашнестата мана е много опасна за ябълковите дръвчета. Някои сортове са по-чувствителни, като Джонатан например, други малко по-устойчиви, но общо взето високата въздушна влажтност е като храна за не...

Срещу мъхнатия бръмбар пръскането е невъзможно

Той се храни с цветовете на много растетия предимно овощни видове – ягоди, череши, ябълки, круши, кайсии, праскови и т. н. Не прощава на зелето и другите кръстоцветни растения, може да се види как уни...

Как се прави ябълков оцет

Оцетът е един от хранителните продукти, използван от човека още през древността наравно с хляба, виното, пивото и млечните продукти. Названието му произхожда от фреските думи “вин” и “агрия”, което оз...

Начало