Ако не закалите предварително разсада, после има голяма опасност растенията да загинат. Когато купувате готов разсад от пазара, питайте продавача къде и как го е произвел. Не слушайте уверенията му, че много добре ще се прихване и не го засаждайте веднага под слънчево осветление. Още по-нелепо е да погубите разсад, който сами сте отгледали с много усилия на прозореца.
Поставете сандъчето или кофичките на рядка сянка, може под дърво, но да е на завет. Почвата не бива да изсъхва. Дръжте разсада 3-4 дни там и след това постепенно го излагайте на слънце за по няколко часа през деня - сутрин до 10 часа и привечер след 17 часа. Увеличавайте времето за прякото слънчево греене с 1 час всеки ден. За около две седмици растенията ще свикнат със светлината и ще може да ги разсадите на определеното място без проблем. Ако има опасност от нощно застудяване, прибирайте сандъчетата в подходящи помещения, където температурата не пада под 10 градуса. При ветровито време направете заслон от наветрената страна. При силен дъжд поставете разсада под сушина. Без тази закалка младите и нежни листенца може да изгорят от слънцето, а вятърът да ги изсуши. Леките студове могат да погубят младите растения, ако не са подготвени за външните условия.
Пикираният в парниците разсад трябва също да се закали. Около една седмица преди да го разсадите, не го поливайте. Проветрявайте го, а ако не вали, през деня отстранявайте рамките. През нощта го завийте само с рогозки.
През есента скромната офика изглежда като красиво бижу и често погрешно е наричана “калина”. С блестящите коралови или жълти гроздове, каквито са плодовете й, ние можем да си наберем и засеем, за да я...
Можете да отгледате цвекло чрез разсад по много лесен начин за 30-35 дни в хладни парници и оранжерии, а също и у дома на балкона. Използването на разсад дава възможност да получите по-високи добиви и...
Лозовият материал е основа за производството на качествено грозде. За да сте сигурни в автентичността и качеството на лозите, трябва да купувате от производител, който е регистриран в Изпълнителната а...
• Ще съхраните по-дълго време тиквички или краставици, ако ги сложите в пластмасови торбички или емайлирани съдове и ги държите на най-долната лавица на хладилника, без да ги покривате с капак. • За...