Градина » Сиво гниене тормози петуниите

 Сиво гниене тормози петуниите

Красивите петунии, които се кипрят на балкона, изведнъж посърват. По листата, стъблата и цветовете се появяват светлокафяви петна или налеп, който по-късно се покрива със сива плесен. Поразените части на растението отначало повяхват, а после загниват и се превръщат в кафява маса със сив налеп. Понякога страдат и междувъзлията, което води до загиване на отделни части от растението. Ако поражението е силно, може да загине цялото растение.
Причинител на болестта е гъбата Bothrytis cinerea Pers. Тя напада петунията във всяка фаза от развитието - от кълновете до узряването на семената. Живее в почвата и в растителните остатъци и се размножава много бързо при висока влажност на въздуха, ниска температура (под 14°С), излишък на азот и недостатъчна светлина.

Как да се спасите от гъбите?

Намалете поливането и приберете пострадалото растение на по-топло място. Развитието на болеста спира при висока температура на въздуха (25-27°С) и щом въздушната влажност се понижи до или под 80% . Необходимо да почистите растителните остатъци, които се превръщат в допълнителни източници на инфекция, а също да усилите комбинираното торене с фосфор и калий. От препаратите може да използвате фунгицида Скор 250 ЕК(2 мл на 10 л вода.)

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Десет златни правила за начинаещия цветар

1. Не заливайте растенията. На корените им е нужна не само вода, но и въздух. Постоянно преувлажнената почва може да унищожи голяма част от цветята ви. Научете се да ги поливате правилно. 2. Осигуре...

От много дъжд почвата се вкислява

Повечето зеленчукови растения и полезните микроорганизми се развиват при слабокисела или неутрална реакция на почвата – рН да е в границите 6.5-7.0. Киселата среда е по-благоприятна за гъбите, слабо к...

Септемврийски грижи за ягодоплодните

Грижите за ягодоплодните култури продължават и след прибирането на плодовете. Трябва да се създадат благоприятни условия за натрупване на достатъчно хранителни вещества, необходими за нормалното разви...

Лятното зеле отива в лехата

Зелето е зеленчукът, който присъства целогодишно на българската трапеза – прясно или преработено. Рано напролет първо се появяват засадените преди зимата зелки. Последни са късните, които ще редим в к...

Начало