Градина » Запознайте се с пълзящото циганче

 Запознайте се с пълзящото циганче

Пълзящото циганче (Impatiens repens) е многогодишно тревисто растение, родом от тропическите гори на остров Шри Ланка. Този вид се отличава със стелещи се, червеникави, месести филизи, които достигат дължина до 90 см.
Дребните листа (1-1,5 см) са сърцевидни със заострен връх или пъпковидни, разположени на дълги червени дръжки. Горната страна на листата е зелена, а долната - червеникава.
В пазвите на листата на пълзящото циганче се образуват единични яркожълти цветове с диаметър 3 см.
За отглеждането на циганче от този вид е подходящ неогряван от слънцето прозорец с ярка разсеяна светлина. През лятото растението може да се постави на сенчест балкон или да се засади в градината. Тогава се полива обилно.
През зимата пълзящото циганче трябва да се държи на прохлада (около 10-12ºС) при умерено поливане. Оголените филизи се изрязват и вкореняват във вода или лек субстрат. Подходящата почвена смес е листовка, торф, пясък и хумус. В периода на растеж се подхранва два пъти в месеца, като се редуват минерални и органични торове.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как се размножава хортензията?

Културните вариетети от хортензиите не дават семена и размножаването им се извършва по вегетативен път – чрез стъблени резници. Майчините растения се избират още по време на цъфтенето. През януари...

Време е за сеитба на ранните домати

И за опитния градинар определянето на точния момент за сеитба на разсада за ранни домати често е задача с повишена трудност, а какво ли остава за любителя, още повече ако е начинаещ. Въпросителните са...

Ягодите залагат вече плодните пъпки

И след беритбата ягодите имат нужда от хранителни вещества. По това време се образуват нови листа и ластуни и се залагат плодните пъпки за следващата година. Затова се препоръчва да се подхранват едно...

Ако ви потрябва селим

На някой пазар може и да го намерите, но може да си го отгледате в двора. Наричат го още девесил или смил. Листата и корените му се използват като подправка в супи, варива, салати. Плодовете влизат в ...

Начало