Създаването и поддържането на мек тревен килим около дома е радост и грижа. Нерядко кадифената гладкост на моравата посърва и тогава са нужни незабавни мерки за спасяването й.
Появата на мъх между тревата на ливадата е опасен симптом, който не бива да се пренебрегва. Той е свидетелство за влошаване на състоянието на тревната площ. Мъхът се размножава бързо, отнема хранителни вещества и влага от тревата и в края на краищата заема нейното място.
Да се избавим от мъха, без да отстраним причините за появата му, е невъзможно. Когато отгледаната добре трева е здрава, гъста, яркозелена, мъхът просто не може да се настани сред нея. През пролетта трябва съвестно да се изпълнят всички изисквания на моравата: почистване с гребло, брануване и поливане при засушливо време. След това тревата се подхранва с нитрофос (20-25 г на кв. м), към който се прибавя 5-6 г железен сулфат. Съставките се смесват внимателно и се разхвърлят равномерно върху окосената морава. Ако времето е сухо, след всяко подхранване обилно поливайте.
Пожълтелият мъх се събира с гребло, оголените места се прекопават и се засяват с избраната тревна смеска. Косете тревата на височина 4-4,5 см всяка седмица, а по време на интензивния растеж - на 4-5 дни. Не допускайте да порасне повече от 6,5-7 см.
Причините
За да се преборим с мъха, трябва да установим причините за появата му и да ги ликвидираме. Те може да са цял комплекс:
• Лош дренаж или въобще липса на такъв. В такъв случай дъждовните и снежните води не се оттичат и заблатяват почвата.
• Засенчване от нова постройка или от разраснали се дървета и храсти.
• Силно сбита почва с нарушен водно-въздушен режим.
• Малка дебелина на повърхностния плодороден почвен слой.
• Висока киселинност на почвата.
• Рядко или твърде ниско косене.
• Изтощена трева вследствие на недостатъчни грижи.
Шареният гроздов молец е неприятел на лозата с голямо икономическо значение. Среща се повсеместно в нашата страна, особено в районите на Южна България. Възрастното насекомо е дребна пеперуда с размери...
Ажгонът, наричан и ароматен айован, е познат в много страни заради силния си аромат и остър вкус. Отглежда се културно от най-ранни времена. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушенит...
Тиквичките се отглеждат чрез засяване направо на постоянното им място или чрез предварително производство на разсад. Трябва да се има предвид, че младите растения са силно чувствителни към ниски темпе...
В стремежа си да имат по-голям добив мнозина градинари се "престарават". Трябва обаче да знаят, че цветното зеле натрупва по-големи количества нитрати, ако се прекали с азотното подхранване. От това п...