Градина » Мъхът е бедствие за моравата

 Мъхът е бедствие за моравата

Създаването и поддържането на мек тревен килим около дома е радост и грижа. Нерядко кадифената гладкост на моравата посърва и тогава са нужни незабавни мерки за спасяването й.
Появата на мъх между тревата на ливадата е опасен симптом, който не бива да се пренебрегва. Той е свидетелство за влошаване на състоянието на тревната площ. Мъхът се размножава бързо, отнема хранителни вещества и влага от тревата и в края на краищата заема нейното място.
Да се избавим от мъха, без да отстраним причините за появата му, е невъзможно. Когато отгледаната добре трева е здрава, гъста, яркозелена, мъхът просто не може да се настани сред нея. През пролетта трябва съвестно да се изпълнят всички изисквания на моравата: почистване с гребло, брануване и поливане при засушливо време. След това тревата се подхранва с нитрофос (20-25 г на кв. м), към който се прибавя 5-6 г железен сулфат. Съставките се смесват внимателно и се разхвърлят равномерно върху окосената морава. Ако времето е сухо, след всяко подхранване обилно поливайте.
Пожълтелият мъх се събира с гребло, оголените места се прекопават и се засяват с избраната тревна смеска. Косете тревата на височина 4-4,5 см всяка седмица, а по време на интензивния растеж - на 4-5 дни. Не допускайте да порасне повече от 6,5-7 см.

Причините

За да се преборим с мъха, трябва да установим причините за появата му и да ги ликвидираме. Те може да са цял комплекс:
• Лош дренаж или въобще липса на такъв. В такъв случай дъждовните и снежните води не се оттичат и заблатяват почвата.
• Засенчване от нова постройка или от разраснали се дървета и храсти.
• Силно сбита почва с нарушен водно-въздушен режим.
• Малка дебелина на повърхностния плодороден почвен слой.
• Висока киселинност на почвата.
• Рядко или твърде ниско косене.
• Изтощена трева вследствие на недостатъчни грижи.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Шарен гроздов молец

Шареният гроздов молец е неприятел на лозата с голямо икономическо значение. Среща се повсеместно в нашата страна, особено в районите на Южна България. Възрастното насекомо е дребна пеперуда с размери...

Ажгон – що е то?

Ажгонът, наричан и ароматен айован, е познат в много страни заради силния си аромат и остър вкус. Отглежда се културно от най-ранни времена. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушенит...

Готварските тиквички отиват в градината

Тиквичките се отглеждат чрез засяване направо на постоянното им място или чрез предварително производство на разсад. Трябва да се има предвид, че младите растения са силно чувствителни към ниски темпе...

Защо карфиолът има кухи глави?

В стремежа си да имат по-голям добив мнозина градинари се "престарават". Трябва обаче да знаят, че цветното зеле натрупва по-големи количества нитрати, ако се прекали с азотното подхранване. От това п...

Начало