Градина » Питахая – що за плод е това?

 Питахая – що за плод е това?

Тези плодове носят още наименования: питая и ягодова круша. Съвременният ареал на разпространение и отглеждане обхваща практически всички страни от тропическия пояс. През последните години са получени успешни резултати от отглеждането на тези плодове и в Израел. На европейския пазар плодовете от питахая се осигуряват от Колумбия - най-големият производител, както и от Гватемала, Мексико и Никарагуа.
Растението питахая е в групата на кактусовите, но се причислява към рода Hylocereus. Плодовете са с овална или яйцевидна форма, дълги са 9-10 см и широки 5-6 см. Тяхната маса се колебае между 125 до 250 г. Има две форми питахая: жълта и червена. Заради месестите израстъци плодовете от жълтата форма напомнят по своя външен вид на кактусите, при които отсъстват бодли. В действителност бодли по плодовете е имало, но те са били отстранени старателно още в насаждението. Месото е бяло, сиво до светлосиво, желеобразно и съдържа голям брой ядивни семена с черен цвят. Вкусът е освежаващ, кисело-сладък с фин характерен аромат. Плодовете от втория тип са гладки и с равна повърхност, червени или виолетови на цвят. Бодли при тази форма няма. Плодовото месо е също с червен или виолетов цвят. Ароматът в сравнение с жълтата форма е по-слаб.
Плодовете се използват за храна в свеж вид като десерт, прибавени към плодови салати и като гарнитура. Преработват се и в сокове, джем и мармалад. Подобряват храносмилането. При обикновени условия могат да се съхраняват 7-9 дни, а при температура 5-7 градуса и относителна влажност 90-95% може да се запазят две-три седмици.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Боровинките да гледат на юг

Американската боровинка стана хит сред любителите градинари. Тези, които са пропуснали да си засадят растение през есента след листопада (втората половина на октомври), могат да го направят и сега, в ...

Домати без калций гният от върха

Върховото гниене се среща не само по плодовете на доматите, но и на пипера и патладжана. Болестта засяга зелените плодове. По върховете им в началото се образуват дребни, воднисти петна, а по-късно се...

Сега е моментът да размножите хлорофитума

Класическите видове хлорофитуми образуват дълги филизи - ластуни, на които се появяват първо цветове, а след това миниатюрни детки с коренчета. За размножаване е достатъчно да посадите две такива детк...

Защо зеленчуците трябва да се загърлят

Важно агротехническо мероприятие при отглеждане на зеленчуковите растения е загърлянето, защото много от тях имат тази особеност да образуват допълнителни (адвентивни) корени, когато стъблата им допир...

Начало