Градина » Отгледайте си тамаринд

 Отгледайте си тамаринд

Тамариндът (Tamarindus indica) представлява малко вечнозелено дърво. Цветовете му са жълти, с червени линии. В Тайланд се срещат две разновидности: сладък тамаринд, служещ за прекрасна основа на десертите и зелен тамаринд, който се яде с лют пипер и сладък сос. Тайландците често заменят тамаринда с лайм, за да придадат на блюдата си особен аромат. Кожицата на плода е тъмнокафява, а формата му е като гондола, формата е неправилна, нагъната. Зад непривлекателната външност се скрива бяло, влакнесто, сладко и сочно плодово месо, във вътрешността на което се намират тъмнокафяви семена. Тамариндът цъфти на гроздове на дървото, височината на която достига 20 м. Реколтата в Тайланд се прибира от октомври до февруари.

Част е от източната кухня

В Тайланд ядат леко горчивите листа на тамаринда, като ги добавят в салати или горещи люти супи. Цветовете му също могат да бъдат консумирани свежи или пък приготвени. Те също така са горчиви, но великолепно подхождат за приготвянето на сос чили или люти супи. Младите плодове на тамаринда се сервират със захар, сол и сушен пипер. От узрелите тамаринди се приготвят сладки неща, захаросани плодове или концентриран сок. От плодовото месо на тамаринда се получава сок чрез изстискване.
В западната кухня тамариндът е една от съставките на известни сосове. Плодовете могат да се добавят в печеното, сладки, сладолед, бонбони. Също така тамариндът се използва за „смекчаване” на сладки и люти блюда. Ако добавите вода към плодовия сок и малко захар, ще получите освежаваща прохладна напитка. Тамариндът може да се изсуши, да се приготви от него пюре, а също да се използва за ароматизация на супи и десерти.

Семената заместват кафето

Семената на тамаринда са богати на белтъчини, могат да се изпекат, да се накиснат във вода или да се сварят – ще се получи отличен заместител на кафето. Кафявите семена по цвят напомнят мед, а тъй като медът има магически свойства, се смята, че човек, носещ със себе си семена на тамаринд, може да се предпази от рани.
Дървесината на дървото е здрава и дълговечна, използва се за производство на мебели. Дори за шиповете на дървото на тамаринда е намерено приложение. След като се роди дете, местните хора забиват шиповете на тамаринда в пукнатините на стените, за да защитят майката и детето от зли духове.

Лековито е цялото растение

Тамариндът се използва широко в медицината, благодарение на наличието на витамин А в плодовете и органични киселини, включително винена, лимонена и млечна. От кората на дървото се приготвя чай, който понижава кръвното налягане. От плодовото месо се получават слабителни средства, а изпечените семена на плода се използват за лечение при болести на стомаха.
Когато избирате плодове, трябва да вземате такива, които са твърди на пипане, с гладка, равна кожа, не са набръчкани и не са загубили цвета си. Плодът може да се разреже по дължина с помощта на нож. Извадете плодовото месо и отделете семената.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Вече можете да сеете пъпешите

За своето развитие пъпешът изисква слънчево и топло време и ниска въздушна влажност. По отношение на почвената влага, напояването при него е по-ефективно в сравнение с динята, но пък издържа на по-вис...

Загрибете лозята

Загрибването се извършва късно през есента, обикновено след листопада с цел да се предпазят от измръзване лозите през зимата. При прилагане на системата Гюйо преди загрибването се извършва есенна рези...

Лавандула за стайно отглеждане

Лавандулата е голям род, който включва 28 вида многогодишни вечно зелени растения. За отглеждане в саксии се препоръчва т. нар. френска или испанска лавандула (L. stoechas), която произхожда от Средиз...

Всеки лозов сорт става на асма

В двора си имам асми от сортовете Болгар и Хамбургски мискет. Бих желал да си засадя над тротоара Мерло и Каберне совиньон, но не знам дали те могат да станат на асми или трябва да се отглеждат така, ...

Начало