Слънчевата светлина спомага за доброто узряване на гроздето. С повече слънце гроздето става по-сладко, а виното от него - по-силно и по-хубаво. Изследователи от френския национален институт за агрономически изследвания в Монпелие постлали междуредията в лозето с широки ивици от алуминиево фолио, армирано с полиетиленови нишки за по-голяма устойчивост на външни влияния. Отразената от фолиото като от огледало слънчева енергия огрява гроздето и откъм тази страна, която обикновено е в сянка.
Резултатите от експеримента били убедителни: добивът се увеличил с 5 до 25%, виното било по-силно с около 1 градус, цветът му бил по-хубав, а ароматът - по-богат. Освен това „слънчевата обработка” на лозята намалява разходите за хербициди и инсектициди, защото фолиото пречи на развитието на някои неприятели и устойчиви плевели.
Слънчевата обработка привлича вниманието и на производителите на десертно грозде. Гроздовете стават по-едри, узряват по-бързо, а гроздето натрупва по-голямо количество захари.
Силното слънце и горещините често предизвикват различни пригори по листата и плодовете на полските домати. По листата се появяват жълтеникаво-кремави, различни по размер петна, които след дъжд при раз...
У нас в оранжериите, парниците и на открито се срещат няколко вида опасни коренови нематоди, познати под името “галови нематоди”. Това са микроскопични червейчета, които не могат да се видят с просто...
Повечето любители се сещат да приготвят торопочвена смеска, когато дойде времето за сеитбата на ранните разсади. Тогава обаче се сблъскват със затруднения, породени от лошото време. Затова опитните гр...
Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....