Градина » Кога да подкастрим къпините

 Кога да подкастрим къпините

Повечето сортове къпини понасят температури от минус 20 до минус 25°С, без да претърпят някакви особени вреди. Често причината за уврежданията не е ниската температура, а вятърът, които изсушава кората на издънките. Ако храстите останат неизрязани до края на зимата, то плододалите стелещи се издънки предпазват дървесината за следващата година. Подходящият срок за резитба в този случай е през февруари до към началото на март.
Ако отглеждате къпини в район със студена зима, то храстите се изрязват през есента и се оставят да полегнат върху почвата. Силните стелещи се издънки се притискат към почвата с косо разположени колове. За да се намали рискът при презимуването, редовете се застилат с борови стърготини, картофени стъбла и листа, царевичак. През пролетта стелещите се издънки трябва да бъдат прикрепени. Както малината, така и къпината плододава на израсналите през миналата година издънки. Всяка година от адвентивните пъпки на коренището се развиват нови пръчки.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защо пожълтяват листата на лозите?

Понякога рано през пролетта, след развитието на лозите, а в други години по-късно през юли-август се наблюдава жълтеене на листата. През първата година от засаждането то се проявява слабо и в по-късно...

Настанете грамофончето на завет

През април на балкона се сеят семената на ипомеята, наричана грамофонче. За нея изберете завет и слънце, защото е топлолюбиво едногодишно растение. Ипомеата е подходяща за вертикална украса. Тя е в ко...

Формиране на двустранен кордон

При двустранния кордон вместо един, на лозата се формират два срещуположни кордона, с дължина половин разстояние можду лозите. Кордоните се разполагат хоризонтално от двете страни на стъблото, което е...

В малките градинки - свободно растяща корона

Свободно растящата корона се прилага в личния двор, вила или върху малка площ, където процесите на резитба и беритба на плодовете няма да се механизират. Тази резитба се характеризира с това, че до в...

Начало