Градина » Резитбата си иска майстора

 Резитбата си иска майстора

Скоро ще започне резитбата на лозите. Може да изглежда лесно на пръв поглед, но не е. И ножицата да хванеш трябва да знаеш как, искат се добри познания. Особено важна е и избраната формировка. От резитбата зависи доброто оформяне на лозата, добивът за годината, както бъдещите реколти и дълговечност.
Отрезите се правят така, че да се намалят до минимум неблагоприятните последици от раните. Едногодишните пръчки, които ще се премахват, се изрязват до основата, без да се наранява старата дървесина. Отрезът трябва да бъде перпендикулярен на оста на пръчката, защото тогава раната е най-малка. Перпендикулярно на оста им се изрязват и старите плодни пръчки, излишните рамена, сухите части.
През пролетта отрезите на чеповете се правят на 1,5-2 см над горното око с наклон, обратен на окото. По този начин не може да се мокри горното око от сока, когато лозата “плаче”. Ако резитбата е през есента отрезът на чепа, трябва да е над диафрагмата на третото око, което се премахва през пролетта. Прави се така, защото диафрагмата пречи на водата да прониква в чепа и да причини загниването му.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Условия за срастване на присaдената пъпка

Лятото е времето за така нареченото присаждане на спяща пъпка. Спяща, защото не се развива веднага, а едва напролет. За направата на Т-образния отрез, за изрязването на пъпката от калема и вмъкването ...

Листното торене си има своите особености

Листното торене е практика, която се прилага по време на вегетацията на зеленчуковите, овощните култури, цветните култури и лозята. То цели да се внесат допълнителни хранителни вещества в лесно достъ...

Засейте репички сега, за да берете през май

При нормални условия репичките поникват за 3-4 дни и за 3-5 седмици са готови. Може да се засяват на открито още при първа възможност, обикновено в края на март, началото на април. Засявате ли на етап...

Как да удължим цъфтежа на ароматния грах

Цветовете на ароматния грах (Lathyrus odoratus), които приличат на накацали по стъблото пеперуди, радват със своята чудесна миризма от края на юни. Цъфтежът може да продължи до есента, ако използвате ...

Начало