Градина » Леденчето обича много слънце

 Леденчето обича много слънце

Как и при какви условия се отглежда захарното калдаръмче и как се размножава?
Пита Надежда Павлова от Пловдив


Г-жо Павлова,
Растението с това сладко име е известно повече като леденче (Mesembryanthemum). Всъщност това са много видове растения с тлъсти стъбла и листа, произхождащи от пустините на Южна Африка. Стъблата им се стелят върху почвата, като образуват красив килим. Дребните сплеснати сочни листенца са бледозелени или жълтеникави. Те отразяват слънчевата светлина така, че целите блестят като разпилени захарни кристалчета. Допълнителна прелест им придават и дребните като малки маргаритки цветчета, които понякога много плътно покриват растенията, а при някои сортове са рядкост. Обагрени са различно, най-често са розови, цикламени, но биват и жълти или бели.

Много красиво, но не и много взискателно

Това може да е “визитната картичка” на леденчето. Родено сред пустинята и до сега предпочита леки песъчливи дренирани почви. Мястото обаче задължително трябва да е огрявано от слънцето. То разтваря цветчетата си само на слънце, затова го наричат и обедно цвете. Размножава се чрез семена, които се засяват през април. При температура 15С пониква за една седмица. На постоянно място се разсажда, когато премине опасността от слени. Но вие можете да го размножавате и като разделяте растенията по всяко време на годината. Достатъчно е да вземете една клонка и да я поставите в подходяща почва.
Най-често леденчето може да ви радва в алпинеуми или на места с бедни почви, където другите цветя биха страдали. От него можете да оформите красиви бордюри и да го засаждате край пътеки. Много често е предпочитано за покриване на почвата в големи саксии с голи и погрознели стъбла. Подходящо е и като елемент при оформяне на висящи кошнички.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

Цикламата излиза на балкона

В рода на цикламата (Cyclamen) има над 15 вида, сред които само няколко са подходящи за отглеждане навън. За нашата страна от значение е C. europeum, която се среща в Търновско, Средни Родопи, Средна ...

Как се прави ябълков оцет

Оцетът е един от хранителните продукти, използван от човека още през древността наравно с хляба, виното, пивото и млечните продукти. Названието му произхожда от фреските думи “вин” и “агрия”, което оз...

Как се засажда лозова пръчка?

Ако гроздето от някоя главина ви харесва, не е нужно да обикаляте пазара. Сега, напролет, се изрязват пръчки до основата или над 2-3 пъпки към лозата. От тях се приготвят резници. Те трябва да са дълг...

Отгледайте си воден лук

Водният лук се отглежда след рано прибиращи се зеленчуци – спанак, салати, репички. Семената за разсада се засяват през март на открити лехи с ширина 1 м, които се правят високи при по-тежки почви и н...

Начало