Градина » Правила за резитба на китайската роза

 Правила за резитба на китайската роза

За да цъфти изобилно, китайската роза, наричана още хибискус, при нашите условия се отглежда като силно разклоняващ се храст в саксии. За целта първата задължителна резитба се провежда, когато вкоренените резници са достигнали 25-30 см.

Премахнете връхчето!

Направете го без страх. Така се активизира развитието на пъпките в пазвите на листата, от които по-късно ще се оформят основните клонки на короната. Необяснимо е защо хиляди любители не смеят да сторят това. Вашият шанс е в това да се получат колкото се може повече разклонения.
В края на всяка зима трябва да се отрязват връхчетата на възрастните екземпляри. Цели се същият ефект - на всяка клонка да се развият по няколко едногодишни клончета, които всъщност са цъфтящи. При провеждане на тази резитба старайте се да оформите храс-тчето симетрично. Това ще наложи от едни миналогодишни клончета да отрежете по 1-2 см, а от други - до 20 или повече сантиметра. Така вашите растения винаги ще имат добър естетичен вид - правилна корона, като през цялото лято и част от зимата ще са отрупани с цветове.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Компост се прави и в тристранна призма

Един от най-ефективните методи за производство на компост е използването на тристранна мрежеста призма. Това лесно за изработка съоръжение се състои от метална мрежа и три тръби, забити в земята. В хо...

Дезинфекция срещу огнен пригор

Болестта огнен пригор е силно инфекциозна и причинява големи щети на почти всички овошки. Особено чувствителни са крушата, ябълката, дюлята, вишната, черешата и прасковата. Причинител е бактерията Erw...

Резитби на стайните растения

Санитарната резитба се провежда за профилактика на болестите. Много гъбички в началото се заселват на мъртви участъци, а след това се разпространяват и на здравите. Затова растенията редовно се оглежд...

Вторична ферментация на виното

Обикновено, когато въпреки естествената захарност от гроздето, някои винари прибавят допълнително захар, образуваният алкохол спира нормалната ферментация понеже спиртните ферменти не понасят голяма с...

Начало