Градина » Кученцето се качва на прозореца

 Кученцето се качва на прозореца

Антиринумът иди известното у нас кученце (Antirhinum) е многогодишно растение, което се култивира и като едногодишно. Родината му е Северна Америка и Южна Европа. Височината на растението е от 15 до 120 см, има храстовидни варианти и едностеблени. Големите цветове плътно стоят на съцветието във вид на клас. Разцветките са най-разнообразни - чисто бели, с различни оттенъци на розово, жълти, червени и бордо, почти черни, има и дву- и трицветни форми.
Цветето изглежда разкошно при засаждане в групи. Дълго цъфти в сандъчетата на балкона и дори на перваза на прозореца.
Тези растения са светлолюбиви, но понасят и лека сянка. Някои от сортовете, които са късно пролетни и летни, се нуждаят от дълъг ден, но има и такива, които понасят и само няколко часа светлина.

Поливайте обилно при суша

Кученцето обича всякакви торове за подхранване, от особено хранителна почва се нуждаят високорастящите сортове. Най-добрата киселинност на почвата е рН 5,5-6,0. в сухото и топло време антиринумът изисква обилно поливане.
Цветарите използват огромно количество сортове, които се отличават не само по височината сотата си тъмночервените мъхести цветове.

Разсадът се изнася през април

Кученцето се размножава чрез семена. Засяването започва от началото на март до средата на април и колкото е по-висок сортът, толкова по-рано се засява. Засетите семена не се засипват с почва, тъй като те са много дребни, а и се нуждаят от светлина, за да покълнат. Покриват се с найлон или стъкло. При стайна температура семената поникват обикновено неравномерно за 8-14 дена. Разсадът трябва обезателно ежедневно да се проветрява, като се започне с 5 мин на ден и постепенно се увеличава времето на "разходката".
Разсадът расте много бавно. След 4-6 седмици, в стадия на първия-втория лист, се пикира. На 7-10 ден младите растения трябва да се подхранят с минерален тор. Разсадът на антиринума обича да расте при невисока температура - 10-15 градуса, и висока осветеност. Кученцето е студоустойчиво растение и затова можете през втората половина на април да засадите разсада в почвата. Разстоянието между растенията е 20-40 см. Когато разсадът в почвата започне да расте, трябва да го подхраните, а след това на всеки две седмици.

Автор: д-р Анка Дончева

Представяме Ви:

Не поливайте разсада вечер

Всяка година на много стопани се случва да загине разсадът от домати, пипер, зеле, салата. Стъблото на растенията които загиват около почвата потъмнява и стръковете полягат. Как може да се излекува ...

Сиво гниене тормози петуниите

Красивите петунии, които украсяват балкона, изведнъж посърват. По листата, стъблата и цветовете се появяват светлокафяви петна или налеп, който по-късно се покрива със сива плесен. Поразените части н...

Размножаване на опунцията

Много екзотични плодови растения, в това число и опунцията, лесно се размножават чрез семена. Поставете на ръцете си плътни ръкавици (плодовете са покрити с множество тънки остри влакна, които при съп...

Запознайте се с мангостина

Мангостинът или мангостан (Garcinia mangostana) е много привлекателно пирамидално дърво, ръстът на което, в зависимост от условията, се колебае от 6 до 25 м. То се нуждае от влажния климат на тропичес...

Начало