Всяко стопанство у нас отглежда кокошки. А знаете ли, че черупките на кокошите яйца са ценен калциев тор и се добавят за намаляване на почвената киселинност и за подобряване на структурата й? Как става това?
Използвайте черупките на сурови яйца.
Измийте черупките. Изсушете ги и ги счукайте. Наторете с тях при подготовка на лехите или преди прекопаване. Черупките на варени яйца не стават за пряко торене на почвата, защото при варенето голяма част от калция се намалява. Тези черупки е добре да се добавят към компостния куп за подобряване на структурата му, а впоследствие при използването му като тор за подобряване структурата на почвата.
Добре реагират на торене с яйчени черупки картофите, доматите, краставиците, както и цветята и дребните подправки, отглеждани по балконите и терасите на домовете.
Зреят през септември и продължават до първия мраз. Недозрелите почервеняват до Коледа в закрито помещение, ако са откъснати преди сланата. Зелените влизат в туршиите. За късно производство се избира...
Динята е топлолюбиво, светлолюбиво и сухоустойчиво растение. Оптималната температура за растежа и развитието й е около 25°С. При температури под 12°С и над 40°С хранителният баланс силно се нарушава и...
Един от основните климатични фактори, от който зависи нормалното развитие и редовното плододаване на овощните растения е температурата. В своята еволюция те са се приспособили към динамиката на темпер...
Орехът е еднодомно разделнополово, предимно опрашващо се от вятъра растение. Характерно за него е, че мъжките и женските цветове при отделните сортове и форми цъфтят неедновременно. Ясно е, че орехови...