Всяко стопанство у нас отглежда кокошки. А знаете ли, че черупките на кокошите яйца са ценен калциев тор и се добавят за намаляване на почвената киселинност и за подобряване на структурата й? Как става това?
Използвайте черупките на сурови яйца.
Измийте черупките. Изсушете ги и ги счукайте. Наторете с тях при подготовка на лехите или преди прекопаване. Черупките на варени яйца не стават за пряко торене на почвата, защото при варенето голяма част от калция се намалява. Тези черупки е добре да се добавят към компостния куп за подобряване на структурата му, а впоследствие при използването му като тор за подобряване структурата на почвата.
Добре реагират на торене с яйчени черупки картофите, доматите, краставиците, както и цветята и дребните подправки, отглеждани по балконите и терасите на домовете.
Мозайката по гергините е разпространена навсякъде у нас и е често срещана болест. Признаците на заболяването варират силно при различните сортове. Най-често по листата на заболелите растения нервите и...
Издребняването на пипера е признак на вертицилийното увяхване. Тази болест започва да се проявява около началото на цъфтежа. В по-ранните фази на заразяване се изразява в слаб растеж, къси междувъзлия...
Пълзящото циганче (Impatiens repens) е многогодишно тревисто растение, родом от тропическите гори на остров Шри Ланка. Този вид се отличава със стелещи се, червеникави, месести филизи, които достигат ...
Малината е растение на умерено влажния климат. Отглеждането й за промишлено производство на плодове в засушливи райони с високи летни температури се избягва. Но и по тези места в дворовете малината се...