Още в края на август поливките на хортензията се намаляват. Ако отглеждате хортензия в градината си и тя е голям храст, окопайте около нея, за да се подобри въздушният обмен, но не поливайте. Намаляването на поливките ще допринесе за по-доброто узряване на леторастите и от средата на октомври да встъпят в пълен покой. Ако настъпят големи застудявания, покрийте с голям кашон и върху него хвърлете рогозка или стара черга. Така ще предпазите цветето от измръзване и напролет ще имате красив храст, отрупан с розови цветове. Любителите цветари, които не разполагат с дворна градина, а живеят в апартамент и са превърнали терасата в цветна градина, също трябва да се съобразят с тези изисквания. Независимо че техните хортензии са в красиви саксии и могат да ги пренесат в стая с подходяща температура, това не е желателно. Съветваме ви да постъпите по същия начин. Засушете постепенно хортензията и след като опадат листата, приберете саксията на подходящо място (мазе, стълбище, таванска стая), където температурата не пада под 2-3 градуса. На това място саксиите ще престоят до януари, когато ще ги извадите и ще ги внесете в помещение с температура 8-10 градуса. Към март се изнасят в помещение с температура 18-20 градуса. Когато започне събуждането, саксиите с хортензии непрекъснато се оросяват с вода, чиято температура е като тази на помещението.
В добре осветени и отопляеми помещения дръвчето на обикновения лимон, както и на мандарината остават активни през цялата година. Това правило важи всъщност за повечето цитрусови растения, на които са ...
Хеликонията (Heliconia) е от семейство Бананови. В естествената си среда или отглеждана в оранжерия хеликонията може да достигне големи размери. Големите веслообразни листа показват родството й с бана...
Това е началото, въпросът, от чийто отговор се тръгва към желания успех от отглеждането на зеленчуците в градината. Когато сте решили какво ще засявате и сте избрали и сорта, остава да решите колко се...
Качествено грозде се получава, когато десертните сортове не са претоварени с плод. Тогава зърната са едри, вкусни, а гроздовете красиви. Обикновено прореждането се извършва на два пъти. Първото е заед...