Вече сте прибрали саксийните цветя в дома си. За да ги запазите дори и през зимния покой красиви, трябва да знаете техните основни изисквания към светлината, топлината и влагата. Обикновено напояването е сведено до минимум за растенията, които натрупват хранителни вещества в корените, стеблата и грудките си. Затова не давайте на своите зелени любимци същите дози вода, които сте им осигурявали през топлите месеци на годината.
Светлината обаче е фактор, с който трябва да се съобразявате дори и в мрачните дни. Благодарение на нея се осигуряват най-важните процеси в растенията - фотосинтеза, растеж и развитие. Саксийните имат различни изисквания към светлината и биват светлолюбиви, понасящи полусянка и тъмноустойчиви. Растенията обръщат листата си и наклоняват стъблата си в посока на светлината. За да се получи съразмерно развито цвете през две седмици то трябва да се завърта на 180 градуса, за да се огрява от всички страни. Затова трябва да знаете, че на светлина се поставят каланхоето, жасминът, китайската роза, пахистахисът, коледната звезда, христовият венец, както и кротонът, нолината, мадагаскарската палма, кактусите.
Полусянката предпочитат азалеята, цикламата, бегонията, калатеята, фикусите, някои видове палми. Тъмнината не е проблем за драцената, шефлерата, филодендронът, сингониумът, мечовете и др.
Относно температурният режим на растенията, трябва да знаете, че основната част от тях се развиват при умерена температура от 15-18°С . Има обаче и топлолюбиви, които изискват целогодишно 18-22°С. Това са кротонът, калатеята, афеландрата и др. Те се поставят близо до отоплителното тяло.
Цикламата, цинерарията, бръшлянът, хризантемата се чувстват комфортно на хладно при 10-12°С.
От въздушните течения пък трябва да пазите фикус бенжамин, защото може да опадат листата му, гарденията и китайската роза пък има опасност да загубят цветовете и цветните си пъпки.
Наблюдавайте саксийните си растения и ако забележите рязка промяна в развитието им в рамките на две седмици, то тогава трябва да коригирате условията.
Ако не закалите предварително разсада, после има голяма опасност растенията да загинат. Когато купувате готов разсад от пазара питайте продавача къде и как го е произвел. Не слушайте уверенията му, че...
Не изхвърляйте изгнилите плодове, ще влязат в работа Ако забележите.че някоя от тиквите е започнала да загнива, значи не е подходяща за ядене. Все пак не я изхвърляйте. Разрежете я на две половинки ...
Обикновено, когато въпреки естествената захарност от гроздето, някои винари прибавят допълнително захар, образуваният алкохол спира нормалната ферментация понеже спиртните ферменти не понасят голяма с...
Няколко дни след като мине цъфтежът на бамята, може да късате малките завръзи. Достатъчно е да са с дължина 3-5 см. В тази си фаза те притежават характерната консистенция и аромата на този зеленчук. В...