19.01.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2794  |   0  
Къде зимуват водните лилии?
Ледената коричка на повърхността на водата е сигнал, че и най-студоустойчивите растения от водната градина трябва да се прибират. Тяхното място вече не е на балкона или в изкуствения водоем, а трябва да им се осигурят зимни квартири.
Все още малцина имат в градините си водоеми, но вече не е проблем да се направи на балкона миниезеро. Ако сте се радвали през това лято на прекрасните водни лилии и друга подобна растителност, време да ги приберете на топло. Отглежданите по този начин растения са дотатъчно „подвижни" и могат да се поставят на най-удобното място.
Растенията в контейнери може да поставите в съд с вода или в сандък или торба, които се посипват с влажен торф. Така може да съхраните растения, чийто коренища загиват при отрицателни температури - сърцевидна хаутиния и спартината. Тези условия са подходящи също така за всички растения, които обикновено зимуват във водоемите под нивото на замръзване.
Друг начин, по който може да запазите водните си растения, е като използвате пластмасов бидон, който е закопан в градината. Той трябва да е разположен поне на 1 м дълбочина. Целият му обем се запълва с вода. Така може да се съхранят именно водните лилии и всички други растения, които оцеляват, ако са разположени под нивото на замръзване на водата.
Преди да изберете място за зимуване на водните си лилии, трябва да ги подготвите за зимуването. Предварително растението се почиства от листата, цветовете и пъпките, които достигат повърхността на водата. Младите листа, които все още са свити, и пъпките, които са по-малки от 15 см, се оставят.
Тропическите лилии могат да презимуват в зимна градина или в домашните аквариуми с топла вода и допълнително осветление.

Нашият съвет

Растенията от водната градина се прибират за “зимен сън” колкото може по-късно, когато започнат големите студове. Те се изнасят навън много рано напролет. Това обаче не важи за тропическите видове, с които може да сте се снабдили, а за видовете, които се срещат по нашите ширини в естествена среда.
19.11.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022