02.07.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3447  |   0  
Кливията ще почива до края на февруари
Кливията е луковично растение, което произхожда от Южна Африка. Корените му са малко на брой, но дълги и месести. Листата й живеят по няколко години, като всяка година се образуват по няколко. При добро гледане, цветоносното стъбло се появява в центъра на розетката в края на зимата, началото на пролетта.
Но за да се стигне до този резултат, от края на октомври до февруари кливията трябва да премине през задължителен период на почивка. Затова, ако все още поливате вашите растения с оптимални дози вода, своевременно я намалете до минимум. Температурата в помещенията трябва да е сравнително ниска – около 8-10 градуса. Някои любители преместват саксиите по време на почивката в избени помещения. Такива растения успяват да заложат едри съцветия, затова през пролетта са приказно красиви.
По отношение на светлината кливията не е капризна. Понася слабо осветление, затова се развива успешно ако я поставите на западни, та дори и на северни прозорци. Тя е устойчива на сухия въздух, затова не страда в помещения с парно отопление.
По време на цъфтежа потребността от вода е най-голяма, затова тогава почвената смес винаги трябва да е умерено влажна.
Кливията се размножава чрез разделяне на старите растения след прецъфтяването. Не е необходимо да вършите това всяка година, защото новите луковици бавно нарастват. Разделяйте ги през 4-5 години.
10.11.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022