Кливията е луковично растение, което произхожда от Южна Африка. Корените му са малко на брой, но дълги и месести. Листата й живеят по няколко години, като всяка година се образуват по няколко. При добро гледане, цветоносното стъбло се появява в центъра на розетката в края на зимата, началото на пролетта.
Но за да се стигне до този резултат, от края на октомври до февруари кливията трябва да премине през задължителен период на почивка. Затова, ако все още поливате вашите растения с оптимални дози вода, своевременно я намалете до минимум. Температурата в помещенията трябва да е сравнително ниска – около 8-10 градуса. Някои любители преместват саксиите по време на почивката в избени помещения. Такива растения успяват да заложат едри съцветия, затова през пролетта са приказно красиви.
По отношение на светлината кливията не е капризна. Понася слабо осветление, затова се развива успешно ако я поставите на западни, та дори и на северни прозорци. Тя е устойчива на сухия въздух, затова не страда в помещения с парно отопление.
По време на цъфтежа потребността от вода е най-голяма, затова тогава почвената смес винаги трябва да е умерено влажна.
Кливията се размножава чрез разделяне на старите растения след прецъфтяването. Не е необходимо да вършите това всяка година, защото новите луковици бавно нарастват. Разделяйте ги през 4-5 години.
Губят блясъка и изглеждат безжизнени Вероятната причина е твърде силната светлина, възможно е това да се дължи и на червения паякообразен кърлеж. Дори здравите зелени листа могат да изглеждат изб...
Ако жълтеенето започва от най-старите листа, една от причините е недостиг на азот. Пожълтява ли върхът и най-младите листа, това е признак за неинфекциозна хлороза. При по-силно развитие на хлорозата ...
Овощните дървета са отрупани с плодове, но важно е да има и за зимата. Как ще ги съхраним при домашни условия зависи от нас. Още отсега трябва да огледаме помещението, в което ще ги оставим да лагер...
Свободно растящата корона се прилага в личния двор, вила или върху малка площ, където процесите на резитба и беритба на плодовете няма да се механизират. Тази резитба се характеризира с това, че до в...