19.01.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  8070  |   0  
Как да оплетем бенджамина
Красивата и елегантна плитка от този бавно растящ фикус се получава след много време. В една саксия трябва да имате от три до пет еднакви по възраст и размери растения. Подходящият период за манипулация е когато растящите връхни части все още не са загрубели. На мястото, където ще правите плитката, трябва да почистите листата. Много важно е да оразмерите отделните части и да прецените как ще се оформят вплетените растения занапред. Обикновено преплитането започва десетина сантиметра над почвата. Но над тази част трябва да има достатъчно място,откъдето да излязат бъдещите разклонения. Начин да предизвикате бързо и силно разклоняване е да премахнете малка част от връхчето до мястото на последната листна пъпка.
Преплитането може да не бъде извършено наведнъж, а с нарастване на растенията. То трябва да приключи така, че над него да се разпростира богата, плътна корона от нежни клонки, отрупани с листа.
Един от основните проблеми при гъстата корона е липсата на достатъчно светлина за листата. Ако през мрачните зимни месеци тя не достига, листата може бързо да окапят. Положението се усложнява от обстоятелството, че растенията са много чувствителни на пряко слънчево греене. Освен това, често растенията се наклоняват по посока на светлината и по късно може да се окажат с криви стъбла. Затова периодично завъртвайте саксията.
Идеалната температура за през цялата година е около 18°С. Поливайте умерено с хладка вода. От март до септември подхранвайте, защото в една саксия са няколко растения и изискват много хранителни вещества.
01.02.2012 г. / Мариета Тодорова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022