Градина » Каменното цвете зимува на хладно

 Каменното цвете зимува на хладно

Каменното цвете или глоксинията е клубеново растение с нежни копринени листа и камбанковидни цветове с разнообразна окраска. То е сред най-известните стайни цъфтящи култури. Копринените цветове достигат диаметър до 7 см и повече, окраската на цветовете е бяла, розова, червена, синя, пурпурна. Растението се нуждае от висока влажност на въздуха, отсъствие на въздушни течения, редовна резитба и внимателно поливане. Глоксинията вегетира само през пролетта и лятото, през есента всички листа отмират, през зимата е периода на пълен покой. Затова през зимата клубените се посипват със сух пясък, не се поливат и се държат в сухо прохладно помещение.
В условията на обикновена жилищна стая, където клубените не са покарали, саксията с клубените се засипва с дебел слой речен пясък.
Щом се събуди, каменното цвете се нуждае от умерена температура, но не по-ниска от 17 градуса. Светлината трябва да е ярка, разсеяна.
Поливайте обилно. Използвайте топла вода, като избягвате попадането на вода на листата или цветовете. Саксията трябва да се постави на поднос с камъчета или във влажен торф. Въздухът около листата трябва от време на време да се опръскват. След цъфтежа трябва да поливате по-слабо, да прекратите подхранването. След като листата пожълтеят, поливането съвсем се съкращава. Саксията се съхранява най-добре при температура 12 градуса. През пролетта клубените се пресаждат в свежа почва. Държат се на топло, при минимално поливане, докато не започне растежа на листа.
Размножава се чрез семена през пролетта или чрез листни резници в ранното лято.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Изсушете си праскови и смокини

Сушените праскови са рядкост на пазара, но са едни от най-трайните сушени плодове. Узрелите, но все още относително твърди праскови, първо се измиват, след което се нарязват на тънки кръгчета. Сушат с...

Малко хидромелиорации за овощната градина

Ако мястото, където сте засадили или където ще засаждате овощните дръвчета има сравнително високи подпочвени води и от време на време се заблатява, мелиоративните мерки са наложителни. Затова използва...

Не подценявайте алабаша

Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....

Лимон можем да си прихванем и сами

Българинът обича да отгледа сам лимоново дръвче вкъщи, на двора, на балкона. Да си посее сам семката, след това да я ашладиса от лимона на съседа, защото е много хубав. Това е така от край време. Обач...

Начало