06.12.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  2291  |   0  
Вземете резници, за да вкорените боровинка
Ако искате да обогатите градината си с боровинка, то можете да вземете зрели резници от храста и в ранна пролет те да се вкоренят в парник или тунел.
За да се сдобиете с резници, то изберете здрави, едногодишни, добре узрели клончета с дължина от 30 до 80 см и дебелина от около 0,5 см. Точното време за тази операция е по време на покоя на храстите – от късна есен до началото на пролетта. Най-добре е това да стане през март- април. Вземайте клонки само с листни пъпки. Изключение може да се направи, само ако нямате достатъчно развити храсти и тогава да прибегнете към използването на резници и с плодни пъпки.
Нарежете клонките на парчета с дължина 12-15 см. Долният отрез се прави точно под пъпка, а горният – над пъпка. Вкореняват се в предварително подготвени лехи от смес от торф и пясък в съотношение 1:1. На дъното на лехата се поставя дренаж от чакъл и едър пясък или пък тя се издига на височина 12-15 см над нивото на повърхността, като се подпира с дървени рамки. Резниците се нареждат в субстрата гъсто, на 5-6 см един от друг, и на всеки от тях се оставя по 2 пъпки над повърхността, а 4-5 пъпки под нея.
Вкореняването на зрели резници става и в закрити помещения – парници, тунели или оранжерии. За целта се правят лехи, запълнени с около 15 см от субстрата. Комбинацията трябва да се състои от: пясък, торф, дървени стърготини и горска почва. Температурата и влагата се регулират внимателно. Обикновено през пролетта времето навън е достатъчно топло, за да не се изисква отопление, но настъпи ли застудяване, то затоплете помещението.
За да осигурите нужната влага на резниците, трябва да дъждувате.
След като се вкоренят резниците (през лятото), те трябва да бъдат преместени в питомник на разстояние 40 см между редовете. На постоянното им място можете за ги засадите след настъпването на листопада.
Със зрели резници успешно могат да се размножат сортовете Ковил, Ърли Блу, Херберт, Бъркли, Блурей и Джърси.
16.03.2014 г. / Ивана Беловска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020