Септември е най-подходящото време за засаждане на ягодите. До настъпването на студовете младите растения пускат дълбоки корени и устояват успешно на ниските зимни температури. Голяма част от корените на късно засадените остават на повърхността на почвата, защото тя се сляга, а това е вече условие да измръзнат.
Освен срока, за добрия резултат е важна и подготовката на почвата. Мястото трябва да се обработи на дълбочина 30-35 см или поне на толкова, на колкото може с правата лопата. С тази обработка се заравят в почвата 30-50 кг прегорял оборски тор, 80-100 г суперфосфат и 30-40 г калиев сулфат на 10 кв. метра. След тази обработка се извършват 2-3 или повече плитки обработки, така че почвата да бъде доведена до дребнозърнесто рохко състояние.
През последните години и в любителската практика навлиза начинът на отглеждане на ягодите върху черно полиетиленово фолио. То трябва да е предварително перфорирано, така че младите растения да се засадят в направените отвори. Ако няма да се възползвате от тази технология, засадете растенията в редове. Разстоянието между тях трябва да е 60-70 см, за да не сте затруднени при грижите за насаждението. В реда растенията се засаждат на 18-25 см едно от друго. По-гъсто (18-20 см) се засаждат в топлите и засушливи райони, а в хладните – по рядко (22-25). По принцип в населените места за предпочитане е по-рядкото засаждане, защото проветряването в дворовете е по-ограничено и гъстите насаждения страдат повече от сивото гниене.
Растенията се засаждат в малки ямки, но така, че корените да не се прегъват, а да се разполагат отвесно. Дълбочината на засаждането е тази, на която растенията са били в разсадната леха. Успехът на прихващането зависи и от метеорологичната обстановка. Ако е много сухо и горещо, засаждането трябва да се отложи до настъпването на по-благоприятни условия. Засаждайте в късния следобед. В облачни дни може и по друго време, но при всички случаи в леко влажна почва.
Време е да засадите средно ранният пипер. Той заема обикновено най-голяма част от дворните зеленчукови градини, особено в селските дворове. Засаждането му става възможно когато почвата се е затоплила ...
Някои градинари не са съвсем доволни от купените през пролетта семена – скъпи, а в някои случаи и с ниска кълняемост. Не са малко и онези, които са останали изненадани, защото са очаквали по-различен ...
За удобство любителите лозари най-често наричат Перла унгарския сорт Перл дьо Ксаба. С такова има обаче може да се похвали и българският сорт Черна перла. Перл дьо Ксаба е изключително ранозрял. Пр...
Процесът, при който обръщането на почвата става заедно с растящата върху нея зелена маса, е известен като зелено торене. Влиянието на зеленото торене е подобно на оборския тор - обогатява почвата с це...