03.06.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3107  |   0  
Направете си вино от боровинки
То е с нисък алкохолен градус, но пък има невероятен вкус и аромат
Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от наличието на бензоена киселина. Затова обраните плодове се оставят да престоят 5-6 дни. В това време киселината преминава частично или напълно в други съединения, които не пречат на спиртните дрожди и алкохолната фермен тация ще протече нормално.
За да се извлече по-лесно сокът, плодовете се заливат с вода (на 10 кг боровинки - 4 л вода) и се загряват до кипване. След като се охладят, омекналите плодове се пресоват през тензух, марля или по-едро ленено платно. Твърдите части се заливат с вода в съотношение 1:1 и след 24 часа отново се пресоват. Така се извлича максимално количество сок.
Сокът от първото и второ пресоване се смесва и на всеки литър се прибавя по 100-120 г захар и 2-3 г лимонена (винена) киселина, предварително разтворени в малко топла вода. Така се осигурява 8-9 градуса алкохолно съдържание на готовото боровинково вино. Добре е да се прибави по 0,3 г на литър амониев хлорид (нишадър), за да се активира алкохолната ферментация. Той може да се компенсира с прибавката на малко хлебна мая, предварително разтрита с хладка вода в чаша.
За ферментацията се използват стъклени съдове (дамаджани, буркани), през които може да се наблюдава протичането на ферментацията. Тя трае около седмица при температура около 25 градуса. Щом плодовете се утаят на дъното на съда, виното се избистря частично и се претака в бутилки, които все още не се затапват, понеже може да протече вторична ферментация.
10.08.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020