През август гроздето започва да узрява – някои сортове по-рано, други по-късно. Началото се забелязва по това, че зърната на червените сортове започват да се прошарват, а на белите да омекват. Това е моментът, в който може да допринесе с още нещо за натрупването на повече захари. Начинът е много прост и се нарича прореждане на листата. Състои се в откъсването на някои листа, които засенчват гроздовете. В промишленото производство трудно се прилага, защото изисква много работна ръка, но за дворната асма е съвсем по силите на семейството.
Без колебание и капка съжаление може да откъснете всички листа, които се намират под гроздовете. Те са стари, неактивни и не допринасят за изхранването на зърната. Нещо повече, може да са повредени от болести и премахването им е само от полза. По-горе разположените само се прореждат така, че гроздовете да се огряват от слънцето. Не бива и да се излагат изведнъж на прякото действие на слънчевите лъчи, ако са били силно засенчени, за да не се получат пригори. Затова тази работа трябва да се върши надвечер или в късния следобед. От такива съображения много добре ще постъпите, ако извършите прореждането на два-три пъти в течение на няколко дни – ще постигнете желаната постепенност.
Прореждането, освен че допринася за натрупването на повече захари, ароматни и багрилни вещества, допринася за по-доброто проветряване. Това пък е условие да не загнива гроздето.
Клематисът (Clematis) е многогодишна лиана от семейство Лютикови, изключително популярна заради ефектните си цветове и големите възможности, които дава за оформяне на пространството във височина. Цъфт...
Увуларията (Uvularia) е чудесно растение за сенчести градини и алпинеуми. Произлиза от сенчестите гори на САЩ и Канада. Принадлежи към семейство Лилии, родът й е малък – включва само 5 вида. Това са м...
Предварителна подготовка на почвата за отглеждане на главестото зеле се извършва главно през есента. Ако тогава не сте изорали дълбоко, може да го направите и сега. Средно ранното зеле се сее в края н...
Ранното кафяво гниене е една от най-опасните и разпространени болести по овощните дървета. Напада и костилковите и семковите овощни видове. Най-големи повреди обаче нанася на кайсията, черешата, вишня...