След като растенията започнат усилено да раждат, трябва да се направи ограничаваща резитба. Раменете се съкращават на стара, 2-3-годишна дървесина, така че да опират до съседните растения, без да се преплитат. Така се определя окончателният размер на короната.
По-нататък се извършва оптична резитба за плододаване, която включва: просветляване и детайлна резитба, която оптимизира натоварването с плодни пъпки. При просветляването се отстранява 50-60 % от обрастващата и плододаваща дървесина. Най-напред се премахват плододавалите двегодишни клонки. Съкращава се над първото и второто клонче, разположени в основата, които при актинидията са с най-силен растеж. Слабо растящите, израснали от долната страна на раменете, се премахват, а останалите се прореждат и се съкращават на чепове с 2-3 пъпки. Като правило плодните клончета, израснали направо от рамената и от чеповете-заместители, се запазват, съкращават се на 8-15 пъпки.
Правят се и летни резитби, за да се осветява по-добре короната. Най-благоприятно е около цъфтежа, когато се премахват лакомците и част от безплодните леторасти. През юли се съкращават връхните части на плодоносещите леторасти, оставят се 7-8 листа над последния плод, а другата част се премахва.
Оше по време на цъфтежа или веднага след образуване на завръзите се прави прореждане. Обикновено от всяко съцветие се отстраняват 2-3 странично израснали цвята.
Първо: Новата саксия не трябва да превишава по размер с 3-5 см предишната. Голяма е вероятността растението да не може веднага да усвои почвата и затрупалият го субстрат да го погуби. Но има и растени...
Непретенциозното анемоне коронария е познато у нас като съсънка или маково анемоне. В почвата образува крехка черна грудка. На височина стъблата достигат 20-30 см. Нарязаните яркозелени листа, както и...
Отглеждането на краставици в стоманено-стъклени оранжерии може да се осъществява почти през цялата година. Времето на отглеждане зависи от периода, през който трябва да започне плододаването. Производ...
Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества следствие тяхното ...