Градина » Как се торят ябълките

 Как се торят ябълките

Нуждите на овощните растения от хранителни вещества са различни не само за отделните видове и сортове, но и в зависимост от възрастта, гъстотата на засаждане, начина на поддържане на почвената повърхност, резитбата, величината на добива и др. Въведени са слаборастящи подложки за повечето от дървесните овощни видове, които се засаждат на значително по-голямата гъстота. Тези овощни градини изискват и по-интензивно торене.
Ябълката е особено чувствителна на недостиг на фосфор и калий. За да има през пролетта по-силен и продължителен растеж, тя трябва да се обезпечи с хранителни вещества през предходната година. При торенето трябва да се съобразим с особеностите на усвояване на хранителните вещества. С всъпване в активно плододаване потребностите от тях се увеличават като най-големи са изискванията към хранителния режим на застаряващите дървета.
Най-подходящият срок за внасяне на фосфорните и калиеви торове е периодът на покой. Това е времето след прибиране на реколтата - от октомври до началото на февруари. Торовете трябва да се внесат на дълбочина не по-малка от 35 см. Внасянето им на повърхността почти няма ефект.
При плододаващите дървета се препоръчва на 3- 4 години внасянето на сумарната норма на декар - 30- 35 кг като троен суперфосфат и 40- 45 кг калиев тор.
Органичните торове заслужават особено внимание при торенето на овощните дървета. Отличен ефект се получава, ако на 3-4 години се внасят по 3-4 тона добре угнил оборски тор на декар.
Органичните, фосфорните и калиевите торове са внасят преди дълбоката оран, за да може да се заорат на подходяща дълбочина.
Прието е азотната норма - 7-9 кг като азот (20- 30 кг като амониева селитра) да се внася на две или три дози. Първата доза представлява половината от нормата и се внася през февруари-март. Останалата част може да се даде като едно или две подхранвания - първото през май, а второто през юли.

Автор: Катя Иванова

Представяме Ви:

Палма се захваща от семка

Основният начин за размножаване на палмите е чрез семена. При отделните видове срокът за поникване е изключително разнообразен. За едни може да е 14 дни, а за други - до 4 години. В периода от 1 до 5-...

Отгледайте си кротон от резник

Кротонът (Codiaeum veriegatum) се отглежда трудно. Красотата му се поддържа, като му се осигурява постоянна температура през цялата година около 18-20ºС и висока въздушна влажност. Не бива да...

Малината лесно прихваща рак

Причинител на бактериалния рак по малиновите храсти е бактерията Agrobacterium tumefaciens, която живее в почвата. Тя напада всички овощни видове. Малината силно страда от нея. Бактерията прониква в к...

Чистите малини са по-дребни

Ако искате да имате на трапезата си малини, произведени с по-малко химия, ще трябва да се откажете от едрите и привлекателни плодове. Ще се преориентирате към средните и дребноплодни видове и сортове....

Начало