Градина » Как се торят ябълките

 Как се торят ябълките

Нуждите на овощните растения от хранителни вещества са различни не само за отделните видове и сортове, но и в зависимост от възрастта, гъстотата на засаждане, начина на поддържане на почвената повърхност, резитбата, величината на добива и др. Въведени са слаборастящи подложки за повечето от дървесните овощни видове, които се засаждат на значително по-голямата гъстота. Тези овощни градини изискват и по-интензивно торене.
Ябълката е особено чувствителна на недостиг на фосфор и калий. За да има през пролетта по-силен и продължителен растеж, тя трябва да се обезпечи с хранителни вещества през предходната година. При торенето трябва да се съобразим с особеностите на усвояване на хранителните вещества. С всъпване в активно плододаване потребностите от тях се увеличават като най-големи са изискванията към хранителния режим на застаряващите дървета.
Най-подходящият срок за внасяне на фосфорните и калиеви торове е периодът на покой. Това е времето след прибиране на реколтата - от октомври до началото на февруари. Торовете трябва да се внесат на дълбочина не по-малка от 35 см. Внасянето им на повърхността почти няма ефект.
При плододаващите дървета се препоръчва на 3- 4 години внасянето на сумарната норма на декар - 30- 35 кг като троен суперфосфат и 40- 45 кг калиев тор.
Органичните торове заслужават особено внимание при торенето на овощните дървета. Отличен ефект се получава, ако на 3-4 години се внасят по 3-4 тона добре угнил оборски тор на декар.
Органичните, фосфорните и калиевите торове са внасят преди дълбоката оран, за да може да се заорат на подходяща дълбочина.
Прието е азотната норма - 7-9 кг като азот (20- 30 кг като амониева селитра) да се внася на две или три дози. Първата доза представлява половината от нормата и се внася през февруари-март. Останалата част може да се даде като едно или две подхранвания - първото през май, а второто през юли.

Автор: Катя Иванова

Представяме Ви:

Особености на листното подхранване

Течните комплексни торове за листно подхранване се използват в овощарството, лозарството, зеленчукопроизводството и др. Те се прилагат профилактично - когато се очаква растенията да преминат критичен ...

Щом бегонията заспи, извадете грудките й

Бегония тубероза (Begonia tuberhybrida или tuberosa) обединява множество сортове, получени чрез хибридизация и отличаващи се с голямо разнообразие. Особеност на този вид е, че в почвата образува гр...

Опитомете си шипка

У нас шипката се среща навсякъде. Има я на морското равнище и високо в планината. Заради ценните си качества е култивирана още от дълбока древност. Практиците цветари са успели през годините да опитом...

От какво се нуждае стайната тръстика

Растението Scirpus cernuus, наричано още стайна тръстика, произхожда от субтропичните региони на Средиземноморието. Това е многогодишно тревисто растение с изящни тънки листа, които, подобно на струи ...

Начало