31.01.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  4388  |   0  
Защо засадената боровинка не се развива?
Ако сте засадили боровинка в градината и тя не се развива добре - расте много слабо, а листата и са синьо-зелени, има няколко вероятни причини за това. Възможно е посадъчният материал да не е бил с добро качество и да е бил заразен с болестта вджуджаване (закържавяване). Тя е вирусна болест, при която нападнатите растения дават много ниски добиви или може съвсем да не плододават. Заразата се разнася с цикадката Стафитопиус магдабизис и може да се разпространи чрез издънките. Най-характерните признаци са бледозелените до синьо-зелените листа и закържавели растения. Листата още през лятото се завиват. При по-устойчивите сортове боровинки симптомите се проявяват в края на лятото или през есента.
Установено е, че нито един от културните сортове боровинки не е устойчив към тази болест. Нападнатите растения трябва веднага да се унищожават. Срещу цикадката, която пренася заразата, трябва да се пръска с инсектициди.
Американската боровинка е растение, което се развива при по-висока киселинност на почвения субстрат. В суша тя не бива да се полива с варовита вода, защото ще се промени киселинността на почвата. При дъждовете през тази година обаче има сериозна опасност боровинката да развие хлороза.
Причината е намаленото съдържание на желязо в почвата. В резултат на това листата стават първоначално бледозелени, а после светложълти, без да се забелязва отмиране на тъканите. Пожълтяването на листата е равномерно. Растенията отслабват, продуктивността намалява, а при продължително гладуване се появява суховършие. Заради слабата подвижност на желязото в растенията старите листа остават дълго време зелени, докато младите листа и особено новообразуваните са бледожълти, хлоротични. Железният дефицит може да се появи и от преовлажняване или замърсяване на почвата с мед, никел, цинк. Ако боровинката има този проблем, направете две листни подхранвания с един от торовете лактафол, солифид, мастербленд или кристалон. Тези торове са ценен помощник, но не могат да заместят основното почвено торене на боровинката.
16.07.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023