Зрялата дървесина на касиса се реже от края на листопада, т.е. от ноември, до средата на март. Целта през първите години след засаждането е да се оформят храсти, които да започнат по-рано да плододават.
От прикореновата част на касисовите храсти всяка година в зависимост от сорта израстват издънки. От по-ниско разположените пъпки се развиват по-силни издънки. Едногодишните ос новни клони не се разклоняват в го дината на израстването, но през след ващите образуват разклонения от пър ви, втори и трети порядък, които плододават.
Новозасадените растения се съкращават на една или две видими пъпки, а тези, които имат две клонки - съответно всяка по на две пъпки. За да не се повредят пъпките при резитбата, отрезите се правят 4-5 милиметра по-високо от тях и с малък наклон. От останалите след първата резитба видими пъпки, а също и от пъпките по приземната и подземната част на всяко растение, израстват по 3-4, а понякога и повече основни клони. Слабите, плитко засадени и високо съкратени касисови растения през първата година образуват по една-две недостатъчно развити издънки. През втората се запазват 3-4 много добре развити и правилно разположени издънки за бъдещи основни клони. Останалите издънки (ако има такива) се изрязват ниско, почти до почвената повърхност.
През третата година се оставят нови 4-5 издънки и запазените от предходната година 3-4 двугодишни, през четвъртата година - също. С това формирането на храста завършва. В него обикновено има 14-15 издънки (основни клони) на различна възраст.
Обикновената практика е лукът да се отглежда като двегодишно растение. През първата година от засетите семена се получават дребни луковички, известни като арпаджик, а през втората година те се засажда...
Всеки стопанин знае кога да засади картофите в своя район. Обикновено обаче градинарите не обръщат внимание на семето за картофи, както и мястото за отглеждане. Когато си харесаме един сорт, често той...
Наливането на вината и ракиите в нови дъбови бурета трябва да стане след много старателна обработка. Не се ли осъществи това, настъпват отрицателни промени във вината, които нарушават цвета и вкуса им...
Фасулевият зърнояд е най-опасният стопанско значим неприятел по тази култура. Той е дребно, сиво-кафяво бръмбарче, което достига към 3,6 мм дължина. Твърдите му криле не покриват коремчето му и върху ...