Градина » Запознайте се с розовата ябълка

 Запознайте се с розовата ябълка

Розовата ябълка (Syzygium jambos, Eugenia jambos, Jambosa jambos) с нищо не напомня ябълката, нито по формата на дървото, нито по формата на своите плодове. Тя идва от Източна Индия. Дървото на розовата ябълка може да бъде просто храст, но обикновено е дърво, което достига височина от 7 до 12 метра и има гъста корона с тънки, разклоняващи се клонки.
Вечнозелените листа са срещуположни, ланцетни или тънкоелиптични, от 10 до 22 см на дължина и от 2,5 и 6,25 см широки, леко твърди и блестящи, възрастните са тъмнозелени, а младите розови.

Плодът е скрит

Цветовете на розовата ябълка са кремави или зелено-бели, от 5 до 10 см дълги, състоящи се най-често от 300 забележими тичинки, дълги до 4 см, 4-листни венчелистчета и 4 зелено-бели огънати листчета. Обикновено 4 или 5 цветове са събрани заедно в плътни гроздове. Запечатаният, излизащ от твърда зелена чашка плод, е почти кръгъл, с овална или леко крушовидна форма, 4-5 см дълъг, с гладка, тънка, бледожълта или бяла кожица, понякога с розов оттенък, покриваща хрупкащ, сух до сочен слой жълто плодово месо, което е сладко и напомня по аромата си роза. В средата на сърцевината има от едно до четири кафяви, средно плътни семена с дебелина от 1 до 6 см, които се отделят от вътрешната стена при стръскване на плода.
Дълбоката, глинеста почва се счита за най-подходяща за розовата ябълка, но това не е задължително, тъй като тя расте също толкова силно и в пясък и във варовита почва с много бедна органика.

Обича прохладата

Розавата ябълка се нуждае от топло, слънчево местоположение, което е защитено от сериозни студове. Трябва също така да помните, че дървото се нуждае от много място. То е умерено устойчиво на ветровете и понася прохладните крайбрежни условия. Повредените плодове лесно и бързо се развалят. Те трябва да бъдат обрани свежи, за да могат да бъдат хрупкави.

Как се ядат

Сред тропическия свят плодовете на розовата ябълка са любимо лакомство на децата. Те обаче рядко се продават на пазара. В родината на розовата ябълка понякога плодовете се варят с малко захар и се поднасят като десерт. Кулинарните експериментатори делят плода на две и пълнят вътрешността му с различни смеси. Възможните варианти са безгранични. От плодовете се правят мармалади, желета и др. Често се консервират в съчетание с други плодове. От плодовете на розовата ябълка също така се правят и сосове, които добавят аромат на различни студени напитки.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Все още можете да садите зимен лук

В периода от средата на октомври до средата на ноември може да се засади едър арпаджик (попска, балучка) за производството на зелен лук много рано през пролетта. От по-дребните луковици, реколтата се ...

Не подценявайте алабаша

Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....

Украсете прозореца с делвички

Церопегията (Ceropegia) е от семейство Асклепиеви. Този род включва около 180 вида, които растат из всички тропически райони. Най-разпространен е CeropegiaWoodii – светлолюбиво сукулентно растение с т...

Корените на лозата също се режат

Ако преди година-две сте си засадили лози, през август трябва да изрежете росните корени. Разкрийте купчинките и лозичките до 2/3 от дължината им и с ножиците или с остро ножче изрежете всички корени,...

Начало